У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)

18.04.2024. 21:29
0
ИЗВОР: katera.news

У амфитеатру Средње школе „28. јуни“ у  Источном Новом Сарајеву одржан је округли сто  на којем су стручни људи говорили о значају и заштити менталног здравља.

На питање „Како да се зауставимо када око нас све жури?“ одговор су давали проф. др Биљана Милошевић Шошо, проф. др Владимир Ступар, Ирена Топаловић Тодоровић, дипломирани психолог, Горан Ристић, дипломирани психолог и когнитивно-бихејвиорални терапеут под супервизијом, Јелена Субашић, педагог и дјечији и адолесцентни психотерапеут и Ивана Спахић, психолог и књижевница.

Љиљана Пурковић, педагог у овој школи, навела је да је школа приступила изради развојног плана за четверогодишњи период, те да ће у наредним годима интензивније приступити  проблемима вршњачког насиља и менталног здравља.

-  Истражијући приоритете за израду развојног плана и вршећи истраживања међу ученицима, члановима колектива и локалне заједнице, схватили смо да је заштита менталног здравља један од три приоритета којим ћемо се бавити – рекла је она.

Пурковићева је навела да је ментално здравље угрожено, те да је ера развоја технологије донијела много доброга, али и одузела социјалну и емотивну вјештину појединца.

Биљана Милошевић Шошо, професор на Катедри за социологију на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву, навела је да ће говорити о менталном здрављу, његовом односу према друштву, стереотипима, али и о томе како сачувати ментално здравље у процесу дигитализације у модерном, информатичком добу.

- Важно је указати на проблеме са којима се носимо као представници друштвене заједнице, а то су уврежене предрасуде и стереотипе о особама које имају проблеме са менталним здрављем. Треба да говоримо о томе како да се односимо према таквим особама, али и о томе како су настале предрасуде и стереотипи – рекла је она додајући да посебан акценат треба ставити на младу популацију.

Како истиче, веома је важно развијати свијест о његовању менталног здравља. 

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: katera.news

Професор на Православном богословском факултету Свети Василије Острошки у Фочи Владимир Ступар рекао је да је ментално здравље духовно здравље, те да човјек без духовности, без искреног сусрета са Богом, не може да спозна и заволи друге људе.

- Сви социјални проблеми настају, како у породици тако и у друштву, због недостатка духовности, једног од узрока многих болести и страдања у савременом свијету. Једна од карактеристика данашњег времена је и нестајање љубави. Људи све више оболијевају јер све замијене за љубав не могу да човјека, као бића љубави, остваре у пуном смислу и због тога настају све девијације и проблеми савременог човјека – рекао је професор Ступар.

Говорећи о друштвеним мрежама, навео је да дјеца не треба много да их користе јер је човјек биће заједнице и потребује другог човјека.

- На друштвеном мрежама стварамо лажни осјећај да комуницирамо једни са другима и то нас уводи у стање обманутости и стичемо осјећај да смо моћни, познати и да можемо да утичемо на друге. То је негативна страна друштвених мрежа – навео је он.

Он је истакао да „дјеца треба да се окрену породици, родитељима, бакама и дедама, који имају животно искуство и љубав, духовнику, јер кроз лични разговор човјек може да открије многе ствари, а Бог може да дејствује кроз свештеника и човјека којем је потребна помоћ.“

- Ако човјек сам буде мјера свих ствари онда је на погрешном путу – рекао је професор Ступар.

Коментари 0
Повезане вијести
На Васкршњем базару прикупљено 2.820 КМ На Васкршњем базару прикупљено 2.820 КМ
У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО) У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
Данас Васкршњи базар средњошколаца у Источном Сарајеву Данас Васкршњи базар средњошколаца у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    13h 2m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    11h 57m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    6h 45m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    7h 51m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    16h 19m
    0