Одржан Сабор изворног пјевања "Пјевај Романијо"

02.08.2024. 17:57
0
ИЗВОР: srna.rs

У Мокром код Пала данас је одржан Сабор изворног пјевања, фолклора и гусала "Пјевај Романијо", на којем су учествовале мушке и женске пјевачке групе и народни гуслари из Републике Српске, Србије и Црне Горе.

Вођа мушке пјевачко-изворне групе Културно-умјетничког друштва /КУД/ "Романијска врела" из Мокрог Којо Вучићевић рекао је новинарима да је одржавање оваквих сабора важно због његовања традиције и преношења на будућа покољења.

Предсједник Удружења за очување традиције и културе женске изворне групе "Планинке" са Пала Винка Чечар каже да постоје око 30 година и да им је циљ да се изворна пјесма не би заборавила, поготово Романијска.

- Традицију и обичаје треба чувати, јер ако то изгубимо нећемо знати ни ко смо, шта смо, одакле. Изворна пјесма је веза са традицијом, својеврстан поглед уназад, веза са корјенима, прецима - истакла је Чечарева.

Сабор је организовало Културно-умјетничо друштво "Романијска врела" из Мокрог, а помогли су и општина Пале, Црквена општина Мокро и Туристичка организација града Источно Сарајево.

Коментари 0
Повезане вијести
Просјечна плата у сусједној земљи скоро двоструко већа него код нас Просјечна плата у сусједној земљи скоро двоструко већа него код нас
Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
Сјећање на страдање српских бораца и цивила на Папратној њиви Сјећање на страдање српских бораца и цивила на Папратној њиви
Најчитаније
  • Слани мафини
    7h 45m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    9h 40m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    23h 45m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    7h 34m
    0
  • Оштар одговор Мајдова надлежнима након суспензије: Цитирао Ђоковића, поменуо двојицу судија
    20h 43m
    3