Одржан велики народни скуп у Сјеверној Митровици

06.11.2022. 13:22
0
ИЗВОР: srna.rs

Срби на Косову и Метохији траже елементарна људска права и да се потписани споразуми поштују, поручено је данас са великог народног скупа у Сјеверној Митровици са којег је послата порука мира.

Предсједник Српске листа Горан Ракић рекао је да су се окупили данас на Тргу Шумадија да никада јаче, снажније и сложно упуте поруку Приштини и међународној заједници да је доста угљетавања, шиканирања и малтретирања Срба на Косову и Метохији.

Подсјетивши на ускраћивање права гласа Србима, слободе кретања, говора, оптужнице без доказа, криминализацију читавог сјевера, отимање имања, онемогућавање набавке лијекова и вакцина, забрану одржавања спортских догађаја, Ракић је поручио да је доста.

Ракић је рекао да су приштински лидери порукама да за њих не опстоји Бриселски споразум и да никада неће бити Заједнице српских општина практично поништили тај споразум и "пљунули у лице" ЕУ која је била гарант њиховог споровођења, али и гарант Србима да неће бити преварени.

- Ми желимо мир, мир и само мир! Борбу ћемо наставити мирним и демократским средствима. Нисмо реметилачки фактор, никоме не претимо, само желимо да се примени оно што је потписано, формира Заједница српских општинас, испуне све обавезе из Брисела и повуку једностране одлуке Приштине о регистарским таблицама - рекао је Ракић.

Пренио је окуљенима поруку предсједника Србије Александра Вучића да буду стрпљиви, чувају мир и једни друге, а да ће Србија бити уз свој народ и неће дозволити протјеривање и убијање.

- Ми смо своји на свом и од тога нећемо одустати, јер одавде нема назад - рекао је Ракић.

Слика

Фото: Д.Миловановић/novosti.rs

Потпредсједник Српске листе Игор Симић поручио је Приштини да ће Срба тек бити на овим просторима и да су оставке коју су поднијели српски представници у приштинским институцијама начин борбе за поштовање међународног јавног права, Бриселског споразума и за мир.

- Не желимо да будемо параван Приштини за наставак институционалног насиља над српским народом - рекао је Симић.

Он је навео да десет година чекају формирање Заједнице српских општина и да су пружали руку помирења да је неко добронамјерно дочека у Приштини, а добили су пребијања и милитаризацију сјевера.

Симић каже да су премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти и представници међународне заејднице синоћ слали упозорења и пријетње Србима да се врате у приштинске инститције, те поручио међународној заједници да ћути и сада ако нема шта паметно да каже, јер је ћутала и раније када су смјењивали Србе, дизали лажне општужнице и хапсили.

- Пред нама је дуг пут за очување српског народа и мира на овим просторима, а ако будемо јединствени и сложни не сумњам да ћемо на крају победити - рекао је Симић.

Окупљеним грађанима у Сјеверној Митровици обратила се судија Љиљана Стевановић, која је рекла да су сви судије и тужиоци изашли из косовског правосудног система.

- Ми смо одлучили једногласно да изађемо из правосудног система и придружимо се свим у овој борби. Наша одлука је јасна. Мислим да смо најбољи амбасадори српског дела правосуђа - истакла је Стевановићева.

Стевановићева је рекла да људи на Косову и Метохији траже елементарна људска права.

- Ово је наша порука мира, упућена међународној заједници, али и нашим комшијама и апел да се споразуми поштују - напоменула је Стевановићева.

Слика

Фото: Д.Миловановић/novosti.rs

Мајор Ненад Ђурић, суспендовани командир полиције на Косову и Метохији, поручио је на скупу у Сјеверној Митровици да немају другу земљу и да "хоће на својој земљи да саде цвијеће које ће раширити мирис мира".

Милан Радојевић, бивши градоначелник Сјеверне Митровице, захвалио се свим окупљенима и рекао да се са скупа шаље порука мира.

- Девет година дали смо шансу Бриселском споразуму, нажалост нисмо успели. Јутрос смо званично поднели оставке. Наша борба се наставља, она ће бити само у другом облику - истакао је Радојевић.

У име професора и студената Приштинског универзитета са измјештеним сједиштем у Косовској Митровици професор Небојша Арсић је поручио да запослени на Универзитету и око 11.000 студената неће прихватити издвајање из образовног система државе Србије.

Слика

Фото: novosti.rs

Скупу је присуствовало више хиљада грађана, а цијела Сјеверна Митровица окићена је српским заставама. Окупљање Срба на Тргу Шумадија протекло је без инцидената.

Претходно су одржане посебне сједнице скупштина у четири општине на сјеверу Косова на којима су градоначелници Лепосавића, Сјеверне Митровице, Звечана и Зубиног Потока и формално поднијели оставке на своје функције

Због посљедњих потеза Приштине Срби су напустили све политичке институције - скупштину и владу привремене управе у Приштини, као и четири општине на сјеверу Космета, правосудне органе, полицију и администрацију.

Одлука о напуштању институција, која је донесена јуче, остаје на снази све док Приштина не почне да поштује споразуме, не повуче одлуку о таблицама и не формира Заједницу српских општина.

Коментари 0
Повезане вијести
Ухапшен још један Србин са Космета Ухапшен још један Србин са Космета
Уклањају се табле на ћирилици и постављају нове, на латиници и албанском језику Уклањају се табле на ћирилици и постављају нове, на латиници и албанском језику
Прихваћена петиција грађана за смјену албанских предсједника у четири општине на сјеверу КиМ Прихваћена петиција грађана за смјену албанских предсједника у четири општине на сјеверу КиМ
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    17h 38m
    0
  • Крађа у Палама
    15h 56m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    12h 23m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    15h 11m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    8h 32m
    0