Održan veliki narodni skup u Sjevernoj Mitrovici

06.11.2022. 13:22
0
IZVOR: srna.rs

Srbi na Kosovu i Metohiji traže elementarna ljudska prava i da se potpisani sporazumi poštuju, poručeno je danas sa velikog narodnog skupa u Sjevernoj Mitrovici sa kojeg je poslata poruka mira.

Predsjednik Srpske lista Goran Rakić rekao je da su se okupili danas na Trgu Šumadija da nikada jače, snažnije i složno upute poruku Prištini i međunarodnoj zajednici da je dosta ugljetavanja, šikaniranja i maltretiranja Srba na Kosovu i Metohiji.

Podsjetivši na uskraćivanje prava glasa Srbima, slobode kretanja, govora, optužnice bez dokaza, kriminalizaciju čitavog sjevera, otimanje imanja, onemogućavanje nabavke lijekova i vakcina, zabranu održavanja sportskih događaja, Rakić je poručio da je dosta.

Rakić je rekao da su prištinski lideri porukama da za njih ne opstoji Briselski sporazum i da nikada neće biti Zajednice srpskih opština praktično poništili taj sporazum i "pljunuli u lice" EU koja je bila garant njihovog sporovođenja, ali i garant Srbima da neće biti prevareni.

- Mi želimo mir, mir i samo mir! Borbu ćemo nastaviti mirnim i demokratskim sredstvima. Nismo remetilački faktor, nikome ne pretimo, samo želimo da se primeni ono što je potpisano, formira Zajednica srpskih opštinas, ispune sve obaveze iz Brisela i povuku jednostrane odluke Prištine o registarskim tablicama - rekao je Rakić.

Prenio je okuljenima poruku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da budu strpljivi, čuvaju mir i jedni druge, a da će Srbija biti uz svoj narod i neće dozvoliti protjerivanje i ubijanje.

- Mi smo svoji na svom i od toga nećemo odustati, jer odavde nema nazad - rekao je Rakić.

Slika

Foto: D.Milovanović/novosti.rs

Potpredsjednik Srpske liste Igor Simić poručio je Prištini da će Srba tek biti na ovim prostorima i da su ostavke koju su podnijeli srpski predstavnici u prištinskim institucijama način borbe za poštovanje međunarodnog javnog prava, Briselskog sporazuma i za mir.

- Ne želimo da budemo paravan Prištini za nastavak institucionalnog nasilja nad srpskim narodom - rekao je Simić.

On je naveo da deset godina čekaju formiranje Zajednice srpskih opština i da su pružali ruku pomirenja da je neko dobronamjerno dočeka u Prištini, a dobili su prebijanja i militarizaciju sjevera.

Simić kaže da su premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti i predstavnici međunarodne zaejdnice sinoć slali upozorenja i prijetnje Srbima da se vrate u prištinske institcije, te poručio međunarodnoj zajednici da ćuti i sada ako nema šta pametno da kaže, jer je ćutala i ranije kada su smjenjivali Srbe, dizali lažne opštužnice i hapsili.

- Pred nama je dug put za očuvanje srpskog naroda i mira na ovim prostorima, a ako budemo jedinstveni i složni ne sumnjam da ćemo na kraju pobediti - rekao je Simić.

Okupljenim građanima u Sjevernoj Mitrovici obratila se sudija Ljiljana Stevanović, koja je rekla da su svi sudije i tužioci izašli iz kosovskog pravosudnog sistema.

- Mi smo odlučili jednoglasno da izađemo iz pravosudnog sistema i pridružimo se svim u ovoj borbi. Naša odluka je jasna. Mislim da smo najbolji ambasadori srpskog dela pravosuđa - istakla je Stevanovićeva.

Stevanovićeva je rekla da ljudi na Kosovu i Metohiji traže elementarna ljudska prava.

- Ovo je naša poruka mira, upućena međunarodnoj zajednici, ali i našim komšijama i apel da se sporazumi poštuju - napomenula je Stevanovićeva.

Slika

Foto: D.Milovanović/novosti.rs

Major Nenad Đurić, suspendovani komandir policije na Kosovu i Metohiji, poručio je na skupu u Sjevernoj Mitrovici da nemaju drugu zemlju i da "hoće na svojoj zemlji da sade cvijeće koje će raširiti miris mira".

Milan Radojević, bivši gradonačelnik Sjeverne Mitrovice, zahvalio se svim okupljenima i rekao da se sa skupa šalje poruka mira.

- Devet godina dali smo šansu Briselskom sporazumu, nažalost nismo uspeli. Jutros smo zvanično podneli ostavke. Naša borba se nastavlja, ona će biti samo u drugom obliku - istakao je Radojević.

U ime profesora i studenata Prištinskog univerziteta sa izmještenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici profesor Nebojša Arsić je poručio da zaposleni na Univerzitetu i oko 11.000 studenata neće prihvatiti izdvajanje iz obrazovnog sistema države Srbije.

Slika

Foto: novosti.rs

Skupu je prisustvovalo više hiljada građana, a cijela Sjeverna Mitrovica okićena je srpskim zastavama. Okupljanje Srba na Trgu Šumadija proteklo je bez incidenata.

Prethodno su održane posebne sjednice skupština u četiri opštine na sjeveru Kosova na kojima su gradonačelnici Leposavića, Sjeverne Mitrovice, Zvečana i Zubinog Potoka i formalno podnijeli ostavke na svoje funkcije

Zbog posljednjih poteza Prištine Srbi su napustili sve političke institucije - skupštinu i vladu privremene uprave u Prištini, kao i četiri opštine na sjeveru Kosmeta, pravosudne organe, policiju i administraciju.

Odluka o napuštanju institucija, koja je donesena juče, ostaje na snazi sve dok Priština ne počne da poštuje sporazume, ne povuče odluku o tablicama i ne formira Zajednicu srpskih opština.

Komentari 0
Povezane vijesti
Pretučena dvojica Srba u Bošnjačkoj mahali, uhapšena trojica Albanaca Pretučena dvojica Srba u Bošnjačkoj mahali, uhapšena trojica Albanaca
Albanci pretukli i opljačkali srpskog mladića u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici Albanci pretukli i opljačkali srpskog mladića u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici
Uhapšen još jedan Srbin sa Kosmeta Uhapšen još jedan Srbin sa Kosmeta
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    4h 20m
    0
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    3h 44m
    0
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    18h 28m
    1
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    3h 38m
    0
  • Tržište polovnjaka: 10 trikova koje koriste prevaranti
    20h 44m
    0