Одржана академија посвећена српском пјеснику Добрици Ерићу у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)

29.03.2024. 18:54
0
ИЗВОР: katera.news

Академија поводом петогодишњице од упокојења српског пјесника, прозаисте и драмског писца Добрице Ерића одржана је у Културном центру у Источном Новом Сарајеву.

Академија је организована у склопу Културно-спортске манифестације „Сусрети српских земаља“ која се одржава на Јахорини и која је окупила више од 230 учесника из Републике Српске, Србије, Сјеверне Македоније и Хрватске.

"Сусрети српских земаља" одржавају се у организацији Удружења за одбрану ћирилице "Добрица Ерић" из Београда, а Љубинко Стојановић, предсједник скупштине овог удружења, навео је да га је вијест о Ерићевој смрти затекла на Јахорини.

- У то вријеме, прије пет година, одржавали су се „Сусрети српских земаља“. Право је вријеме да се сјетимо Добрице, некадашњег предсједника Удружења за одбрану ћирилице, и њему у част одржимо свечану академију – навео је он.

Према његовим ријечима, публици ће се представити „Србски православни појци из Београда, Пјевачка група Просвјета из ВуковараПјевачка група Српски вез из Куманова те Хелена Миљевић из Кукујеваца и Хелена Инић из Грачанице.

Говорећи у удружењу, Стојановић је навео да се боре да ћирилица законски постане јавно, а не службено писмо.

Он је подсјетио да је данас, у оквиру ове културно-спортске манифестације, одржано и скијашко такмичење у дисциплини велеслалом на стази Пољице, на којем је учествовало дванаесторо дјеце узраста до девет година.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: katera.news

Марија Миликић, организациони секретар Православног спортског удружења „Свети Срб и ја” за Црну Гору, навела је да ће побједницима литерарног конкурса за основце на стих Добрице Ерића „Сви моји преци“ подијелити ваучере за путовање на Крф.

Према њеним ријечима, путовање ће трајати од 10. до 25. августа, а осам награђених из основних школа из Републике Српске најбољи начин ће се упознати са духовним вриједностима српског народа на Крфу.

На конкурсу су учествовали основци из школа из свих српских земаља - Републике Српске, Србије, Сјеверне Македоније и Хрватске – навела је она.

Хелена Миљевић из Кукујеваца, мјесту на граници Хрватском, рекла је да ће рецитовати двије Ерићеве пјесме – Пркосну пјесму и Сви моји преци, те да јој је посебна част што учествује на академији која је посвећена овом српском пјеснику.

Идеја и припреме за манифестацију „Сусрет српских земаља“ почели су 1994. године, а први „Сусрети“ организовани су ратне 1995. године и од тада уз културне, спортске и хуманитарне садржаје сваке године окупљају Србе из региона и дијаспоре, са изузетком прекида током НАТО агресије на СРЈ 1999. године и пандемије вируса корона током 2020. и 2021. године.

Манифестација ће трајати до недјеље, 31. марта.

Коментари 0
Повезане вијести
Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
Свечана академија поводом Ђурђевдана - славе и Дана општине Источна Илиџа Свечана академија поводом Ђурђевдана - славе и Дана општине Источна Илиџа
Приказан филм о одбрани Српске Илиџе Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    9h 37m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    8h 33m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    22h 2m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    8h 37m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    5h 30m
    0