Održana akademija posvećena srpskom pjesniku Dobrici Eriću u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)

29.03.2024. 18:54
0
IZVOR: katera.news

Akademija povodom petogodišnjice od upokojenja srpskog pjesnika, prozaiste i dramskog pisca Dobrice Erića održana je u Kulturnom centru u Istočnom Novom Sarajevu.

Akademija je organizovana u sklopu Kulturno-sportske manifestacije „Susreti srpskih zemalja“ koja se održava na Jahorini i koja je okupila više od 230 učesnika iz Republike Srpske, Srbije, Sjeverne Makedonije i Hrvatske.

"Susreti srpskih zemalja" održavaju se u organizaciji Udruženja za odbranu ćirilice "Dobrica Erić" iz Beograda, a Ljubinko Stojanović, predsjednik skupštine ovog udruženja, naveo je da ga je vijest o Erićevoj smrti zatekla na Jahorini.

- U to vrijeme, prije pet godina, održavali su se „Susreti srpskih zemalja“. Pravo je vrijeme da se sjetimo Dobrice, nekadašnjeg predsjednika Udruženja za odbranu ćirilice, i njemu u čast održimo svečanu akademiju – naveo je on.

Prema njegovim riječima, publici će se predstaviti „Srbski pravoslavni pojci iz Beograda, Pjevačka grupa Prosvjeta iz VukovaraPjevačka grupa Srpski vez iz Kumanova te Helena Miljević iz Kukujevaca i Helena Inić iz Gračanice.

Govoreći u udruženju, Stojanović je naveo da se bore da ćirilica zakonski postane javno, a ne službeno pismo.

On je podsjetio da je danas, u okviru ove kulturno-sportske manifestacije, održano i skijaško takmičenje u disciplini veleslalom na stazi Poljice, na kojem je učestvovalo dvanaestoro djece uzrasta do devet godina.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: katera.news

Marija Milikić, organizacioni sekretar Pravoslavnog sportskog udruženja „Sveti Srb i ja” za Crnu Goru, navela je da će pobjednicima literarnog konkursa za osnovce na stih Dobrice Erića „Svi moji preci“ podijeliti vaučere za putovanje na Krf.

Prema njenim riječima, putovanje će trajati od 10. do 25. avgusta, a osam nagrađenih iz osnovnih škola iz Republike Srpske najbolji način će se upoznati sa duhovnim vrijednostima srpskog naroda na Krfu.

Na konkursu su učestvovali osnovci iz škola iz svih srpskih zemalja - Republike Srpske, Srbije, Sjeverne Makedonije i Hrvatske – navela je ona.

Helena Miljević iz Kukujevaca, mjestu na granici Hrvatskom, rekla je da će recitovati dvije Erićeve pjesme – Prkosnu pjesmu i Svi moji preci, te da joj je posebna čast što učestvuje na akademiji koja je posvećena ovom srpskom pjesniku.

Ideja i pripreme za manifestaciju „Susret srpskih zemalja“ počeli su 1994. godine, a prvi „Susreti“ organizovani su ratne 1995. godine i od tada uz kulturne, sportske i humanitarne sadržaje svake godine okupljaju Srbe iz regiona i dijaspore, sa izuzetkom prekida tokom NATO agresije na SRJ 1999. godine i pandemije virusa korona tokom 2020. i 2021. godine.

Manifestacija će trajati do nedjelje, 31. marta.

Komentari 0
Povezane vijesti
Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
Svečana akademija povodom Đurđevdana - slave i Dana opštine Istočna Ilidža Svečana akademija povodom Đurđevdana - slave i Dana opštine Istočna Ilidža
Prikazan film o odbrani Srpske Ilidže Prikazan film o odbrani Srpske Ilidže
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    17h 40m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    16h 36m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    16h 40m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    13h 33m
    1
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    15h 30m
    0