Одржана манифестација „Kрени пјесмо, а Боже помози“ у Источном Сарајеву (ФОТО)

13.11.2022. 21:31
0
ИЗВОР: katera.news

Удружење за очување народног стваралаштва „Митровданак“ из Источног Сарајева организовало је данас манифестацију „Kрени пјесмо, а Боже помози“.

Манифестација, која је окупила више од 30 културно-умјетничких друштава, пјевачких друштава, гуслара, здравичара из Србије, Црне Горе и Републике Српске, почела је здравицом Драгољуба Стојановића.

Предсједник овог удружења Радојка Тешановић изјавила је да је циљ манифестације очување народних обичаја, као и подстицање младих људи да не забораве и наставе његовати српску традицију.

- Циљ ове манифестације је да изворна пјесма и обичаји остану трајно забиљежени како би нова поколења била поносна на своју традицију – рекла је она.

Замјеник наченика општине Источна Илиџа Мирослав Лучић рекао је да општинска управа тежи ка чувању народне традиције и културе, те да ће увијек, у складу са могућностима, помагати овакве манифестације.

- Сви заједно треба да се трудимо да нашу традицију и обичаје очувамо, те да подстакнемо младе да се придруже старијим, како би наша пјесма и обичаји заувијек остали у духу и бићу српског народа - рекао је он.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: katera.news

Небојша Бандука из Мушке пјевачке групе „Филип Вишњић“ из Братунца рекао је да и у овом граду настоје да сачувају народну изворну пјесму организовањем сабора.

- Дошли смо да покажемо да чувамо нашу традицију, и док она постоји постојаће и српски народ и Република Срспка – рекао је он.

Родољуб Поповић, предсједник Пјевачке групе „Славуј“ из Севојна, рекао је да љубав према изворној народној пјесми гаји од дјетињства.

Увијек сам учио млађе од себе да поштују и воле српску традицију и пјесму која полако нестаје – рекао је он.

Предсједник Пјевачког друштва „Плави невени“ из Фоче Љубиша Симовић истакао је да ово удружење чине млади људи који његују изворну пјесму, те да је најважније љубав према пјесми пренијети на млађе генерације.

Коментари 0
Повезане вијести
Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    16h 32m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    7h 30m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    15h 56m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    14h 11m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    15h 50m
    0