Одржана највећа војна парада у историји Кине

01.10.2019. 09:35
0
ИЗВОР: Agencije

У Пекингу је одржана највећа војна парада у кинеској историји у којој је учествовало готово 15.000 војника Народноослободилачке војске Кине, 580 јединица технике, 160 авиона и хеликоптера.

Војна парада на Тргу Тјенанмен у Пекингу трајала је 80 минута и на њој је приказана кинеска војна техника развијена у посљедњих 70 година. 

Кина је на војној паради поводом 70. годишњице оснивања Народне Републике Кине показала нову суперсоничну стратешку крстарећу ракету ДФ-100 (Донгфенг-100) или ЦЈ-100.

У медијима се раније појавила информација да ове ракете могу да савладају америчке противракетне системе и да погоде циљеве на великој удаљености.

Војну параду  пратио је предсједник Си Ðинпинг обучен је у сиву униформу налик оној коју су носили кинески руководиоци у вријеме настанка Републике, преноси Ројтерс.

Предсједник Си је на Тјенанмену, централном тргу у Пекингу, рекао је да ће Кина следити обострано корисну стратегију отварања.

Он је рекао да ће војска одлучно штитити кинески суверенитет, безбједност и развој, као и да ће чврсто подржати мир у свијету.

-Никада ниједна сила не може пољуљати Кину или зауставити кинески народ и нацију да напредују-, рекао је Си са Трга небеског мира, где је Мао Цедунг на данашњи дан прогласио оснивање Народне Републике Кине 1949. године.

Такође, навео је да Кина мора одржати трајни просперитет и стабилност у Хонг Конгу и Макау, као и промовисати мирољубиви развој односа са Тајваном, али и "наставити тежњу за потпуним уједињењем отаџбине".

Послије говора предсједник Си обишао је аутомобилом колону кинеске армије дугу више километара.

АП наводи да је међу приказаним наоружањем и суперсонична балистичка нуклеарна ракета, за коју се вјерује да може да пробије амерички ракетни штит.

Страни државници нису позвани на параду, али су на бини били амбасадори који су на служби у Пекингу.

Како преноси Ројтерс, биће организована и парада грађана, студената и етничких мањина, који ће прославити кинеска достигнућа.

Такође, пуштање 70.000 голубова симболизоваће мир, а увече ће у Пекингу бити организован спектакуларни ватромет.

Коментари 0
Повезане вијести
Тону градови у Кини Тону градови у Кини
Шта смо све увезли из Кине: За патике и играчке 50 милиона марака! Шта смо све увезли из Кине: За патике и играчке 50 милиона марака!
Е-цигарете стижу из Кине и Малезије Е-цигарете стижу из Кине и Малезије
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    14h 31m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    12h 45m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    10h 35m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    13h 50m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    8h 33m
    0