Одржана свечана академија и додијељена признања поводом крсне славе града Источно Сарајево (ФОТО)

16.09.2023. 20:40
4
ИЗВОР: katera.news

У просторијама Културног центра у Источном Новом Сарајеву вечерас је одржана свечана академија поводом крсне славе града Источно Сарајево - Светог Петра Дабробосанског.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић истакао је да иза тридесет година града Источно Сарајево стоји народ, они људи који су у тешком моменту донијели одлуку о његовом оснивању и људи организовани у војску у најтежем периоду – Одбрамбено-отаџбинском рату.

- Сав народ се окупио око идеје Српског Сарајева, данас Источног Сарајева. У вријеме ломова, кад се једна држава распадала, а друге настајале, људи Сарајева, овог краја, су знали шта раде јер су имали своје коријене. Наши коријени су овдје веома дубоко – рекао је Ћосић.

Кад је настајало Српско Сарајево, наглашава Ћосић, настајала је и Република Српска.

- Овај народ је научио да ствара и градове и државе. Људи овог простора су и прије Српског Сарајева, стварали и друга подручја, друге градове и друге облике уређења, тако да су знали шта раде – истакао је он.

Слика

Фото: katera.news

Након 30 година изазовних и тешких времена, објашњава, Источно Сарајево је на добром путу.

- Широки смо центар регије и примјер свима, а кроз нас се мјери успјех Републике Српске. Колико се народ овдје окупља, живи и функционише, толико је јака Републике Српска – рекао је Ћосић.

Грб града Источно Сарајево додијељен је протојереју ставрофору Војиславу Чаркићу за вишедеценијски предани рад на очувању духовности и саборности православног српског народа на подручју Сарајевско-романијске регије.

Легенда и синоним Источног Сарајева, протојереј Чаркић, истакао је да је за овај град живио.

- Свим житељима желим добро здравље и лијеп боравак у нашем лијепом Српском Сарајеву – поручио је он.

Грб је додијељен и Александру Вулину, директору Безбједносно-информативне агенције Србије, за несебичну подршку граду Источно Сарајево и његовим становницима.

Слика

Фото: katera.news

Драгиша Тушевљак, предсједник општинске Борачке организације Источно Ново Сарајево, добитник је овогодишње Златне плакете, а како каже, веома је поносан што је његов рад у протеклих 27 година препознат и цијењен.

- Драго ми је што се данас налазим међу добитницима, захвалан сам Одбору породица погинулих бораца и ратних војних инвалида који су ме препоручили за ову награду. Радим један од најтежих послова, јер је ријеч о најугроженијим лицима – избјеглицама и борачкој популацији, а наставићу да радим и даље успјешно овај посао – рекао је он.

Осим њега, Златна плакета додијељена је и Госпави Пејић, дугогодишњој главној медицинској сестри Службе за трансфузију, за изузетан рад и допринос здравственом систему у Источном Сарајеву и Републици Српској и предсједници Удружења добровољних давалаца крви Источно Сарајево.

Слика

Фото: katera.news

Највише признање Повеља града Источно Сарајево ове године додијељена је Славку Кујунџићу, некадашњем начелнику општине Пале за допринос развоју ове градске општине и Миломиру Кусмуку, привреднику, за допринос и развој предузетништва на подручју града Источно Сарајево.

Постхумно Сребрна плакета града Источно Сарајево додијељена је Ивани Бјелогрлић – Ици, која је својом храброшћу, снагом духа и бескрајном вољом за животом оставила траг у срцима свих становника Источног Сарајева.

Осим ових, додијељене су и захвалнице града Источно Сарајево.

Слика

Фото: katera.news

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    Milan 18.09.2023. 18:11
    Bravo za gradonačelnika Ćosić najbolji si
  • Generic placeholder image
    Исељени Сарајлија 17.09.2023. 11:04
    Не могу да вјерујем шта читам. Тандарамандара синоним за Источно Сарајево? Вулин има заслуге за Источно Сарајево? Браво, Срби! Отишли сте у пм...
  • Generic placeholder image
    Рале 16.09.2023. 21:00
    Гледај овог сиједог комуњаре што среди радно мјесто у државним институцијама гомили ухљеба дошао на крсну славу....
  • Generic placeholder image
    Zoka 16.09.2023. 20:59
    Pored ovih iz prvog reda ,nama neprijateji netrebaju sve tajkun do tajkuna da nekažem lopov.
Повезане вијести
Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
Свечана академија поводом Ђурђевдана - славе и Дана општине Источна Илиџа Свечана академија поводом Ђурђевдана - славе и Дана општине Источна Илиџа
Територијалне ватрогасне јединице у протекла 24 часа интервенисале више од десет пута Територијалне ватрогасне јединице у протекла 24 часа интервенисале више од десет пута
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    11h 38m
    12
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    10h 22m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    2h 6m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    5h 7m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    22h 49m
    0