Одржане литије на Цетињу, у Никшићу и Даниловграду

08.03.2020. 13:36
0
ИЗВОР: Srna

Прва литија, упркос снијегу и хладноћи, кренула је јутрос из Мурине, крај Андријевице, а исти скупови су одржани на Цетињу, у Никшићу и у Даниловграду.

Упркос забрани и притисцима, вјерни народ Цетиња прошао је у молитвеној литији од Цетињског манастира до цркве на Ћипуру. Литију је предводио Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Ријеч је о молитвеној литији на Недјељу православља, која се одржава сваке године, али је полиција забранила. Са литије је поручено да Цетињани и вјерни народ не дају светиње.

Крсни ход Никшићана за спас светиња почео је послије Свете литургије коју је служио Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије у Саборном храму Светог Василија Острошког.

Владика Јоаникије је рекао да вјерници Српске православне цркве (СПЦ) не траже ништа више од оног што је добила Римокатоличка црква и друге вјерске заједнице.

– Не тражимо ништа више, него што је Црна Гора дала права Римокатоличкој цркви, и другим вјерима. Нећемо ништа више, али ни ништа мање – истакао је владика Јоаникије.

Послије Свете литургије у Цркви Свете првомученице Текле улицама Данилограда прошла је свечана литија као знак прославе побједе православља над свим јересима и за одбрану светиња.

Више хиљада грађана Данилограда је уз појање црквених пјесама са иконама прошло улицама града.

Коментари 0
Повезане вијести
Сјећање на дан када је Источно Сарајево било сложно за спас српских светиња Сјећање на дан када је Источно Сарајево било сложно за спас српских светиња
Студентска литија за Косово и Метохију сутра у Бањој Луци Студентска литија за Косово и Метохију сутра у Бањој Луци
Патријарх Порфирије: Христос мора бити огледало и мјера Патријарх Порфирије: Христос мора бити огледало и мјера
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    2h 32m
    0
  • Трудница теже повријеђена након напада пса луталице
    20h 15m
    0
  • Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
    21h 30m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    14h 32m
    5
  • Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
    22h 6m
    0