Održane litije na Cetinju, u Nikšiću i Danilovgradu

08.03.2020. 13:36
0
IZVOR: Srna

Prva litija, uprkos snijegu i hladnoći, krenula je jutros iz Murine, kraj Andrijevice, a isti skupovi su održani na Cetinju, u Nikšiću i u Danilovgradu.

Uprkos zabrani i pritiscima, vjerni narod Cetinja prošao je u molitvenoj litiji od Cetinjskog manastira do crkve na Ćipuru. Litiju je predvodio Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Riječ je o molitvenoj litiji na Nedjelju pravoslavlja, koja se održava svake godine, ali je policija zabranila. Sa litije je poručeno da Cetinjani i vjerni narod ne daju svetinje.

Krsni hod Nikšićana za spas svetinja počeo je poslije Svete liturgije koju je služio Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog.

Vladika Joanikije je rekao da vjernici Srpske pravoslavne crkve (SPC) ne traže ništa više od onog što je dobila Rimokatolička crkva i druge vjerske zajednice.

– Ne tražimo ništa više, nego što je Crna Gora dala prava Rimokatoličkoj crkvi, i drugim vjerima. Nećemo ništa više, ali ni ništa manje – istakao je vladika Joanikije.

Poslije Svete liturgije u Crkvi Svete prvomučenice Tekle ulicama Danilograda prošla je svečana litija kao znak proslave pobjede pravoslavlja nad svim jeresima i za odbranu svetinja.

Više hiljada građana Danilograda je uz pojanje crkvenih pjesama sa ikonama prošlo ulicama grada.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sjećanje na dan kada je Istočno Sarajevo bilo složno za spas srpskih svetinja Sjećanje na dan kada je Istočno Sarajevo bilo složno za spas srpskih svetinja
Studentska litija za Kosovo i Metohiju sutra u Banjoj Luci Studentska litija za Kosovo i Metohiju sutra u Banjoj Luci
Patrijarh Porfirije: Hristos mora biti ogledalo i mjera Patrijarh Porfirije: Hristos mora biti ogledalo i mjera
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    17h 50m
    5
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    1h 24m
    0
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    20h 33m
    0
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    15h 25m
    6
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    1h 43m
    0