Održane litije na Cetinju, u Nikšiću i Danilovgradu

08.03.2020. 13:36
0
IZVOR: Srna

Prva litija, uprkos snijegu i hladnoći, krenula je jutros iz Murine, kraj Andrijevice, a isti skupovi su održani na Cetinju, u Nikšiću i u Danilovgradu.

Uprkos zabrani i pritiscima, vjerni narod Cetinja prošao je u molitvenoj litiji od Cetinjskog manastira do crkve na Ćipuru. Litiju je predvodio Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Riječ je o molitvenoj litiji na Nedjelju pravoslavlja, koja se održava svake godine, ali je policija zabranila. Sa litije je poručeno da Cetinjani i vjerni narod ne daju svetinje.

Krsni hod Nikšićana za spas svetinja počeo je poslije Svete liturgije koju je služio Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog.

Vladika Joanikije je rekao da vjernici Srpske pravoslavne crkve (SPC) ne traže ništa više od onog što je dobila Rimokatolička crkva i druge vjerske zajednice.

– Ne tražimo ništa više, nego što je Crna Gora dala prava Rimokatoličkoj crkvi, i drugim vjerima. Nećemo ništa više, ali ni ništa manje – istakao je vladika Joanikije.

Poslije Svete liturgije u Crkvi Svete prvomučenice Tekle ulicama Danilograda prošla je svečana litija kao znak proslave pobjede pravoslavlja nad svim jeresima i za odbranu svetinja.

Više hiljada građana Danilograda je uz pojanje crkvenih pjesama sa ikonama prošlo ulicama grada.

Komentari 0
Povezane vijesti
Svetosimeonovska litija prošla ulicama Podgorice Svetosimeonovska litija prošla ulicama Podgorice
Sjećanje na dan kada je Istočno Sarajevo bilo složno za spas srpskih svetinja Sjećanje na dan kada je Istočno Sarajevo bilo složno za spas srpskih svetinja
Episkop Teodosije: Najvažnije da Srbi budu složni i jedinstveni Episkop Teodosije: Najvažnije da Srbi budu složni i jedinstveni
Najčitanije
 • U Istočnom Sarajevu noćas gorjela četiri automobila
  7h 45m
  1
 • Oštećena tri vozila u požaru u Spasovdanskoj ulici
  10h 28m
  0
 • Krađa iz marketa u Istočnom Novom Sarajevu
  10h 42m
  1
 • Gorjelo auto u Miljevićima
  10h 45m
  1
 • Godišnjica napada na svešteničku porodicu Starovlah na Palama
  12h 24m
  0