Одржано гусларско вече у част Срђан Трифковића у Источном Сарајеву (ФОТО)

20.05.2022. 20:41
0
ИЗВОР: katera.news

Гусларско друштво „Филип Вишњић“ из Источног Сарајева организовало је гусларско вече посвећено народном гуслару из овог града, Срђану Трифковићу.

Културна манифестација у знак сјећања на суграђанина окупила је велики број присутних, који су петак вече провели уз звуке гуслара.

Миладин  Пандуревић, народни гуслар и предсједник Савеза гуслара Републике Српске рекао је да је меморијални концерт најмање што се за Трифковића може урадити.

- Вечерас ме у Источно Сарајево доводи сјећање на нашег брата, покојног гуслара Срђана који нас је обавезао да бар једном након његове смрти направимо меморијални концерт и кажемо нешто више о њему и његовом раду – изјавио је Пандуревић.

Присјећајући се Срђана, Пандуревић је рекао да је посједовао све особине из епских народних пјесама, истичући да су гусле и епске пјесме нераздвојиве у преношењу вриједности које би требалo да се поштују.

- Част, поштење, достојанство, љубав, љубав према роду и Богу, једном рјечју чојство, па тек онда јунаштво. Такав је апсолутно био. Срђан је пјевао о свим вриједностима које промовишу гусле и епске пјесме – нагласио је Пандуревић.

Он је додао да гусле ниси представљене онолико колико су вриједне те да постоји страх о гашењу гусларске традиције.

- Млади људи одлазе трбухом за крухом и остају стари. Гусле ће се биолошки угасити ако не будемо обнаљали ову традицију са младим људима – објаснио је он.

Према његовим ријечима, наду за опстанак гусларске традиције даје појава већег броја младих људи на гусларској сцени, подстакнутих успијесима и талентом двадесеттрогодишњег гуслара.

- Млади гуслар, Максим Војводић је очарао младу публику својим наступима. Мислим да је ово што он ради довело гусле до савршенства – закључио је Пандуревић.

Подсјећамо, члан Гусларског друштва Филип Вишњић" из Источног Новог Сарајева и предсједник Гусларског савеза Републике Српске Срђан Трифковић преминуо је 25. марта прошле године од посљедица заразе вирусом корона у 63. години живота.

Трифковић је био један од најпознатијих српских гуслара из Републике Српске, а био је цијењен и радо виђен гост многобројних гусларских фестивала и такмичења широм земље и региона.

Био је гуслар литургијског гуслања и пјевања. Неће га заборавити гуслари, официри, саборци и народ, јер је оставио неизбрисив траг у историји српског гусларства Републике Српске и шире.

 

 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика

foto: katera.news

 

Коментари 0
Повезане вијести
Брзом вожњом усмртио возача мотокултиватора Брзом вожњом усмртио возача мотокултиватора
Душан Ремић одлази у Саудијску Арабију Душан Ремић одлази у Саудијску Арабију
Признања волонтерима и најзаслужнијим грађанима и институцијама Признања волонтерима и најзаслужнијим грађанима и институцијама
Најчитаније
 • Преминула Сузана Рађен Тодорић
  15h 22m
  1
 • Додик кандидат за предсједника Српске, Цвијановићева за Предсједништво БиХ
  16h 30m
  1
 • Утврђена ранг-листа за додјелу 50 стипендија
  20h 23m
  0
 • Како је Војсци Републике Српске 1992. године неправедно одузет аеродром Бутмир
  20h 8m
  3
 • Сутра обустава саобраћаја у дијелу Источног Новог Сарајева
  16h 9m
  0