Одржано књижевно вече Бранимира Радовића у Источном Сарајеву

15.11.2023. 21:33
0
ИЗВОР: srna.rs

Правник и писац из Фоче Бранимир Радовић вечерас је у Матичној библиотеци у Источно Сарајево представио публици свој књижевни опус од шест дјела, међу којима су романи, поеме и збирке пјесама.

Радовић се до сада опробао у различитим књижевним формама и објавио романе "Траг" и "Расути бисери", поеме "Жбир" и "Зоран" и збирке пјесама "Игле" и "Она".

- Моја поезија је углавном доживљена и проживљена. Нисам од оних пјесника који улазе у велику филозофију, углавном је ријеч о неким догађајима чији сам очевидац - рекао је Радовић.

Он је навео да је за његову поезију карактеристичан стари стил, а многи се и не усуђују да уђу у те пјесничке форме.

Радовић је додао да је постао члан Удружења књижевника Републике Српске, а ове године је добио награду на седмим Дринским књижевним сусретима.

- Освојио сам прву награду за необјављену збирку пјесама `Чвор` гдје се налази и сонетни вијенац за оца - рекао је Радовић, напомињући да не пише дјечију поезију, те да у рукопису има још два дјела.

Рецензент књига, пјесник и књижевник Слободан Ристовић рекао је да Радовићева дјела треба ишчитавати, а не читати.

- Ми углавном читамо ону поезију од које имамо душевну сласт, као да је то чоколада или неко воће. Радовићева поезија је воћњак у који када уђете морате да се чувате оса и стршљенова и не смијете да бирате, па шта вам се догоди - рекао је Ристовић.

Поема "Зоран", која се састоји од четрнаест потресних пјесама, добила је назив по Радовићевом рођаку који је погинуо као добровољац на вуковарском ратишту, а централни мотив поеме је мајчин бол.

У збирци пјесама "Игле" је сабрано тридесетак пјесама, сврстаних у четири циклуса. Пјесме су настале с циљем да читаоцу скрену пажњу да на то да је важно да човјек истраје у ономе што жели и да је, првенствено, он је тај који држи судбину у својим рукама.

Радовић се опробао и као романописац, а његово прозно дјело "Траг" написано је у првом лицу. Аутор је радњу романа смјестио у Црну Гору, пред крај 20. вијека, а у њему описује живот војника и њихових старјешина.

Збирка сонета "Она" садржи седамдесет два сонета чији су мотиви љубав и чежња.

Коментари 0
Повезане вијести
Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву
Ватрогасац – хуман и одговоран посао који морате вољети Ватрогасац – хуман и одговоран посао који морате вољети
Најчитаније
  • Партизан мијења име!
    16h 47m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    21h 20m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    18h 54m
    2
  • Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
    20h 0m
    0
  • Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
    20h 22m
    0