Одржано књижевно вече поводом 30 година од оснивања Удружења књижевника Републике Српске (ФОТО)

30.10.2023. 19:16
0
ИЗВОР: katera.news

Књижевно вече поводом 30 година од оснивања Удружења књижевника Републике Српске одржано је данас у Културном центру Источно Ново Сарајево.

Недељко Жугић, предсједник Подружнице Удружења књижевника Републике Српске Источно Сарајево, која је и организатор књижевне вечери, истиче да Удружење прате финансијски проблеми, као и да нису наишли на велику подршку власти.

- Од педесет општина, седам градова и свих јавних предузећа тражио сам да нам уплате по 300 КМ. Осим Маринка Божовића, начелника општине Источна Илиџа, нико нам није уплатио – навео је он, те додао да је обиљежавање тридесет година постојања Удружења веома значајно.

Како каже Аћим Тодоровић, потпредсједник Удружења, оснивање овог удружења је била једна од веома јаких одлука које је Република Српска донијела у том периоду.

- Без културе и књижевности ниједна држава не може да егзистира на прави начин – рекао је он.

Истиче да је Удружења књижевника Републике Српске у ових тридесет година прошло кроз разне фазе, те да је у једном периоду стагнирало и није имало потенцијеле за напредак, али да је у посљедњих десетак година ситуација боља.

- У посљедњих десетак година, ставили смо Удружење на ноге и кренули смо са добрим активностима и пројектима. На нашу радост, вечерас смо обиљежили један велики јубилеј и надамо се да ћемо тако и наставити – рекао је Тодоровић.

Слика

Фото: katera.news

Здравко Згоњанин Баћо, бијељински књижевник, подсјетио је да су чланови Удружења објавили велики број књига, те да у оквиру Удружења објављују часопис, којим су обухваћени сви писци који шаљу своје радове.

Згоњанин је истакао да је Удружење ограничено финансијским средствима, али да се чланови труде, те често одласке на овакве догађаје финансирају личним средствима.

Велики проблем је, додаје он, и неукљученост младих у овакве манифестације.

Слика

Фото: katera.news

Коментари 0
Повезане вијести
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    20h 41m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    19h 25m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    14h 10m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    11h 9m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    11h 15m
    0