Održano književno veče povodom 30 godina od osnivanja Udruženja književnika Republike Srpske (FOTO)

30.10.2023. 19:16
0
IZVOR: katera.news

Književno veče povodom 30 godina od osnivanja Udruženja književnika Republike Srpske održano je danas u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Nedeljko Žugić, predsjednik Podružnice Udruženja književnika Republike Srpske Istočno Sarajevo, koja je i organizator književne večeri, ističe da Udruženje prate finansijski problemi, kao i da nisu naišli na veliku podršku vlasti.

- Od pedeset opština, sedam gradova i svih javnih preduzeća tražio sam da nam uplate po 300 KM. Osim Marinka Božovića, načelnika opštine Istočna Ilidža, niko nam nije uplatio – naveo je on, te dodao da je obilježavanje trideset godina postojanja Udruženja veoma značajno.

Kako kaže Aćim Todorović, potpredsjednik Udruženja, osnivanje ovog udruženja je bila jedna od veoma jakih odluka koje je Republika Srpska donijela u tom periodu.

- Bez kulture i književnosti nijedna država ne može da egzistira na pravi način – rekao je on.

Ističe da je Udruženja književnika Republike Srpske u ovih trideset godina prošlo kroz razne faze, te da je u jednom periodu stagniralo i nije imalo potencijele za napredak, ali da je u posljednjih desetak godina situacija bolja.

- U posljednjih desetak godina, stavili smo Udruženje na noge i krenuli smo sa dobrim aktivnostima i projektima. Na našu radost, večeras smo obilježili jedan veliki jubilej i nadamo se da ćemo tako i nastaviti – rekao je Todorović.

Slika

Foto: katera.news

Zdravko Zgonjanin Baćo, bijeljinski književnik, podsjetio je da su članovi Udruženja objavili veliki broj knjiga, te da u okviru Udruženja objavljuju časopis, kojim su obuhvaćeni svi pisci koji šalju svoje radove.

Zgonjanin je istakao da je Udruženje ograničeno finansijskim sredstvima, ali da se članovi trude, te često odlaske na ovakve događaje finansiraju ličnim sredstvima.

Veliki problem je, dodaje on, i neuključenost mladih u ovakve manifestacije.

Slika

Foto: katera.news

Komentari 0
Povezane vijesti
Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
U aprilu rođene 32 bebe U aprilu rođene 32 bebe
Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    1h 14m
    4
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    18h 55m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    15h 54m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    17h 6m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    16h 0m
    0