Огласила се Бијела кућа због Ђоковића

27.07.2022. 15:51
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

Новак Ђоковић, за сада, не може да уђе у САД због строгих ковид протокола у САД, па му је наступ на УС опену под знаком питања.

Америци је покренута и петиција да се Новаку омогући улазак у земљи и наступ на гренд слему у Њујорку, а сада су се организовали и амерички Срби.

Наиме, компанија “Sports Management” у власништву Небојше Јовановића, као једина организација која се бави промоцијом професионалног тениса у расејању, уз консултације са Српско-америчком гласачком алијансом (SAVA), покренула је политичку иницијативу, како би се Ђоковићу дозволило да учествује на УС опену, тј. да несметано допутује у Америку, па су писали предсједнику САД Џозефу Бајдену.

– Незадовољство у одређеним политичким круговима, и све чешће јавно негодовање америчких званичника, превасходно на републиканској страни, због ковид19 протокола који забрањује Новаку Ђоковићу да учествује на овогодишњем УС опену, има као позадину меки притисак америчких Срба који су од предсједничких избора 2020. године створили значајан углед и утицај – наводи се у саопштењу и додаје:

– Позиви да се Новаку дозволи учешће су стигли од конгресменке Клаудије Тени копредсједавајуће српског кокуса, сенатора Ранд Пола, Теда Круза, и Рона Џонсона, бившег амбасадора Ричарда Гренела, као и многих значајних јавних личности укључујући и Џона Мекинроа. Сви они имају као заједничко везу са представницима српско-америчке заједнице која се позиционирала као важан гласачки блок кроз активности политичког стратега Др. Олге Раваси, пише Спортал.

У писму предсједнику Бајдену и америчким званичницима који могу утицати на одлуку да се Новаку дозволи учешће на турниру, како преноси Б92, Јовановић користи специфичну правну клаузулу, тј. Председничку прокламацију 10294 од “националног интереса”. Секција 3(б) предсједничке прокламације дозвољава изузеће појединим страним држављанима од постојећих ковид19 протокола, ако се то сматра америчким националним интересом.

Поред предсједника Бајдена, ову одлуку тј. изузеће, могу додијелити секретари Блинкен, Бутигег или Мајоркас, којима је, такође, упућен захтјев.

– УС Опен је највећи тениски турнир на свијету, и он неће бити оно што јесте без Новака Ђоковица – каже Јовановић и додаје:

– Обзиром на економску ситуацију и кризу на свим нивоима, Америка не смије дозволити да се УС опен не одигра у свом пуном сјају и капацитету, што значи и долазак Новака Ђоковића који је три пута крунисан на УС опену. Новак не представља никакву безбједносну пријетњу, један је од најздравијих људи на свијету због свог дисциплинованог живота, и служи као узор и инспирација милионима широм свијета. У интересу је Америке да највећи турнир свијета угости и најбољег играча посебно што је управо освојио седми Вимблдон у Лондону.

Одговор на Јовановићев захтјев је стигао из Бијеле куће, као и од секретара Бутигега.

– Најважнији разговор и консултације настављамо са републиканском Конгресменком Клаудијом Тени и њеним тимом, која се јако заузела да контактира Предсједника Бајдена и предложи евентуалну процедуру у Конгресу. У томе помаже и члан наше SAVA организације, адвокат Борко Комненовић, надгледајући могуће правне параметре. У контакту смо и са конгресменом Франком Мрваном, демократским чланом српског кокуса у чијем дистрикту је велики број српско-америчких гласача, укључујући и сам српски Радио Чикаго. Било би значајно имати сагласност из обе партије по овом питању – каже Др. Олга Раваси.

Јовановић додаје да је вријеме од великог значаја, јер УС опен почиње за неколико недјеља, и разматра све могућности.

– Обавијестио сам Новаков тим о иницијативи. Нажалост, политика се умијешала у све сфере живота, укључујући и спорт, који би требало да буде неутралан и универзалан мост међу људима. Морамо се прилагодити постојећој ситуацији, па смо се и ангажовали да се ово питање ријеши на политичком нивоу, јер је одлука сама по себи политичке природе. Остаје да се види да ли ће Новак Ђоковић поново бриљирати под свјетлима Њујорка, али најважније је да се све више чује глас и осјети позитиван утицај српско-америчке заједнице у јавном дискурсу – завршава Раваси.

Ђоковић, како сада ствари стоје, неће моћи да учествује на УС опену од 29. августа до 11. септембра.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Joka 28.07.2022. 20:03
    Ljudi moji zar se doslo dotle da se mora praviti urgencija prema bijeloj kuci da bi Novak nastupio na us open.Ovaj potez je pokazatelj nase velike ljubavi prema nasem najboljem sportisti i njihove mrznje prema jednom Srbinu.To sto je nas Nole principijelan I ne zeli da se vakcinise njima sluzi kao izgovor da zabrane nastup na njihovom turniru.
Повезане вијести
Ђоковић 423. недјељу на врху АТП листе Ђоковић 423. недјељу на врху АТП листе
Новак Ђоковић – најбољи спортиста на свијету пети пут Новак Ђоковић – најбољи спортиста на свијету пети пут
Новак Ђоковић се повукао са Мастерса у Мадриду Новак Ђоковић се повукао са Мастерса у Мадриду
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    3h 28m
    0
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    6h 14m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    8h 54m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    5h 47m
    1
  • У ријеци Бојани пронађено тијело још једне дјевојчице
    20h 43m
    0