Огњен Газдић: Љубав према хармоници наслијеђена од мајке

09.09.2020. 21:23
0
ИЗВОР: Катера

Осамнаестогодишњак, Огњен Газдић из Источног Сарајева, већ на почетним етапама свог музичког образовања истакао се многобројним лауреатским и првим наградама на престижним такмичењима за хармонику. Љубав према хармоници наслиједио је од мајке, професора на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву Данијеле Газдић.

Прве успјехе почео је да постиже кроз похађање Школе за основно музичко образовање, коју је завршио у родном граду, као ученик генерације у класи наставнице Данијеле Лукете, а са истим успјесима наставио је и у средњој музичкој школи, коју тренутно похађа упоредо са гимназијом.

- Хармонику сам почео свирати са седам година. То је инструмент који је са својом чаробном мелодијом увијек био присутан у нашој кући. Још као дијете, мајка ме је стављала у крило заједно са хармоником и већ тада се створила љубав према овом инструменту – каже Огњен у разговору за Катеру.

Он истиче да није једноставно када је мајка неко ко вас подучава, те да је ту често било и свађа, љутње и суза, али на крају сваке препирке Огњен је схватао да она жели само најбоље за њега и да му је она управо била највећа подршка.

- Мој први наступ је био некада давно и не сјећам га се баш, вјероватно је то био неки јавни час у мојој основној музичкој школи. Ја сам тип извођача који воли сцену и наступе пред масом. Све што сам зрелији, све више осјећам већу одговорност, па се дешавало да се појави позитивна трема, али ништа са чим се ја не знам изборити – каже Газдић.

До сада је добио више лауреатских признања у земљи и иностранству, као и низ првих награда на престижним међународним такмичењима за хармонику. За својих 11 година на музичкој сцени до сад је наступао на бројним такмичењима у Лозници, Београду, Грацу, Охриду, Москви и другим градовима.

- У својој досадашњој музичкој каријери издвојио бих наступ на концерту младих талената Босне и Херцеговине у Дохи, у Катару, гдје сам био једини представник Републике Српске и учешће на „Фестивалу словенске музике“ у Москви, гдје сам освојио награду лауреата своје категорије – каже Газдић.

Огњен каже да је велико знање и искуство стекао током похађања музичке школе, те да се средња музичка школа издваја од осталих школа Средњошколског центра Источна Илиџа у погледу такмичења и награда, као и на наступима на разним свечаним академијама.

- То је само показатељ доброг педагошког рада професора. Сматрам да је ова школа одлична за стицање предзнања за даљи наставак музичког усавршавања. Истакао бих своју професорицу Данијелу Симовић, али и професорицу Божицу Јефтовић, које су ми највише помогле у досадашњем школовању – рекао је Газдић.

Омиљена дјела су му композиције, како он каже, барокног генија Јохана Себастиана Баха, док су му у свијету савременог музичког извођаштва руски виртоузи попут Јурија Шишкина и Владимира Мурзеа.

Поред хармонике и музике, Огњен слободно вријеме проводи на струњачама Џудо клуба „Славија“ из Источног Сарајева, а и на тој сцени је јако успјешан. Иза себе има велики број такмичења, међународног карактера, турнира и европских купова, на којима се окитио многобројним медаљама и са којих је односио пехаре.

- Физичка активност је веома важна  за здравље, посебно ако проводите и по неколико сати свакодневно сједећи, свирајући и вјежбајући. Тако ја моје слободно вријеме користим за тренинге џудоа – каже Газдић.

Када се ради о плановима за будућност, Огњен је тренутно концентрисан на припрему матурског концерта, али и програма за пријемни испит. Себе у будућности види као концертног извођача, али и као врсног педагога.

Биографија:

 

Огњен Газдић је рођен 2002. године у Источном Сарајеву. Поред наведеног, у досадашњој каријери је наступио на многобројним културним манифестацијама, хуманитарним концертима и био је гост различитих радијских и ТВ емисија, те је говорио за неколико интернет медија.

Имао је част да се као представник Републике Српске и БиХ представи на концерту младих талената у Дохи 2015. године. За свој досадашњи рад и успјехе награђиван је више пута, а добитник је признања од стране начелника општине, директора основних и средње музичке школе, те Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Досадашњи успјеси:

- Лауреат такмичења Сусрети младих хармоникаша Лазаревац (2010);

- Лауреат Фестивала словенске музике Москва (2014);

- Лауреат Смотре младих талената Сремски Карловци (2015);

- Лауреат такмичења Акордеонфест Грац (2015);

- Лауреат такмичења Акордеон Арт (камерна музика) Источно Сарајево (2017);

- Лауреат IV Интернационалног фестивала хармонике Грац (2018);

- Лауреат такмичења „Охрид те сакам“ Охрид (2019).

Освојио низ првих награда и на такмичењима:

- „Дани хармонике“ Смедерево (2011);

- VIII мајски сусрети младих хармоникаша Лазаревац (2011);

- XIV међународно такмичење хармоникаша Лозница (2012);

- III Интернационални фестивал хармонике „Акордеон арт“ Источно Сарајево (2012);

- XV Међународно такмичење хармоникаша Лозница (2013);

- Интернационални фестивал хармонике „Мех фест“ Београд (2013);

- V међународни фестивал „Дани хармонике“ Угљевик (2013);

- II Интернационални фестивал хармонике „Мех фест“ Београд (2014);

- XVI међународно такмичење хармоникаша Лозница (2014);

- XXI такмичење музичких школа Републике Српске Б ањалука (2014);

- V Интернационални фестивал хармонике „Акордеон Арт“ Источно Сарајево (2014);

- VI Међународни фестивал „Дани хармонике“ Угљевик (2014);

- I Интернационални фестивал хармонике Грац (2014).

 

Новинар: Миљан Рашевић

Коментари 0
Повезане вијести
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    5h 55m
    8
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    4h 51m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    23h 36m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    20h 35m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    21h 47m
    0