Око 10 одсто грађана Републике Српске имало тежи облик короне

15.02.2021. 12:03
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Антитијела на вирус корона у Републици Српске развило је око 35 одсто испитаног становништва, док је око 10 одсто узоркованих грађана имало тежи облик ковид обољења.

Подаци су ово прве фазе националне студије серопреваленције ковид-19 инфекције у популацији Републике Српске, која је почела у новембру прошле године, а значајна је јер даје први увид у присуство антитијела на вирус корона грађана Српске.

Прва фаза ове студије рађена је методом случајног узорка на око 1.800 особа, а испитивање ће бити настављено крајем марта или почетком априла на нешто већем узорку од неколико хиљада особа.

Испитивање су радили медицински факултети у Фочи и Бањалуци, заједно с Институтом за јавно здравство Републике Српске, а у студији је учествовало 56 одсто женских и 44 одсто мушких испитаника.

Дејан Бокоњић, декан Медицинског факултета у Фочи, у разговору за "Независне" је рекао да су до сада завршили статистику када су у питању узорци крви, те да је сада остало да се уради корелација између упитника које су испуњавали тестирани грађани и њихових узорака.

- Занимљив је податак да је више од 50 одсто испитаних грађана у упитнику казало да би примило вакцину против вируса корона, те да сматра да је вакцина значајна у борби против овог вируса, што је за нас донекле био изненађујући податак - рекао је Бокоњић.

Додао је да је испитивање показало да су људи који су се придржавали епидемиолошких мјера, посебно они који су редовно носили маске, имали блажу клиничку слику.

Када је ријеч о симптомима, највећи број грађана који су учествовали у овом испитивању је имало симптоме кашља, те болове у мишићима, стомачне тегобе и главобољу.

- Овакве, блаже симптоме развило је 25 до 30 одсто испитаника, док је око 10 одсто казало да су имали отежано дисање, а тешку клиничку слику и хоспитализацију је имало око пет до 10 одсто испитаних грађана - објаснио је Бокоњић.

Додао је да су направили корелацију између испитаника који су редовно носили маске и имали блаже симптоме, те да сада предстоји да се испита веза између понашања оних који су развили тежу клиничку слику.

Навео је да је упитник показао да је висок проценат самосвјесности и забринутости међу грађанима о вирусу, те да их забрињава и дужина трајања пандемије.

- Испитаници, њих 77 одсто, казали су да су информације које су добијали о пандемији вируса корона добијали прије свега путем медија, мање преко друштвених медија, а још мање путем званичних сајтова институција - казао је Бокоњић.

Ранко Шкрбић, декан Медицинског факултета у Бањалуци рекао је да очекују да ће у наредном периоду од Свјетске здравствене организације добити нове контингенте тестова за другу фазу испитивања, која би могла почети већ у марту.

- Већ нам стижу вакцине против вируса корона, што ће сигурно допринијети повећању броја особа у укупној популацији које ће бити изложене вирусу или вирусним честицама кроз вакцину. Због тога је могуће очекивати да би постотак особа с антитијелима у скорије вријеме могао да буде око 50 одсто - рекао је Шкрбић.

Додао је да, с обзиром на то да према неким најавама до краја седмице стиже око 200.000 вакцина за 100.000 људи, број особа које су прокужене вирусом могао би убрзо порасти.

- Два пута 200.000 вакцина и мислим да ћемо ускоро прећи цифру од 70 одсто, када можемо сматрати да је већина становништва прокужена вирусом, што ће сигурно допринијети смањењу броја обољелих - закључио је Шкрбић.

Коментари 0
Повезане вијести
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    18h 2m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    16h 46m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    11h 31m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    8h 30m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    8h 36m
    0