Око 20 одсто тестираних у Српској има антитијела

04.12.2020. 11:35
0
ИЗВОР: СРНА

Декан Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци Ранко Шкрбић изјавио је да је на бази 500 узорака испитаника у оквиру серолошког испитивања око 20 одсто серопозитивно, односно имају антитијела.

- То је добра бројка и полако идемо ка колективном имунитету - рекао је Шкрбић за РТРС.

Он наводи да су стигли узорци из Челинца, Приједора, Лакташа, те да се очекују из других градова и да за сада има више од 500 узорака.

- Испитаници су сви грађани Републике Српске који тренутно немају корону. Циљ је да видимо колико је становништа имало вирус корону и колико нас укупно има антитијела. Прве прогнозе кажу око 20 одсто - рекао је Шкрбић.

Говорећи о вакцинама против вируса корона, Шкрбић каже да је тешко рећи када ће бити код нас на тржишту, али да ће, када дође, проћи све регулаторне провјере.

- Извјесно је да ће у Србију стићи руска вакцина `спутњик пет`. Такође, актуелна је и кинеска вакцина. Индија исто производи вакцине. Очекујем да ће на тржишту бити неколико њих. Непровјерена вакцина са неког сумњивог тржишта сигурно неће доћи у нашу земљу - рекао је Шкрбић.

У Републици Српској у новембру је почела студија о серолошким испитивањима, чији је циљ да се стекне увид колико су грађани Српске близу колективном имунитету на вирус корона.

Серолошко испитивање спроводи Медицински факултет у Фочи заједно са Медицинским факултетом у Бањалуци и Институтом за јавно здравство Републике Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    15h 57m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    17h 12m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    23h 3m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    21h 30m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    23h 22m
    0