Oko 20 odsto testiranih u Srpskoj ima antitijela

04.12.2020. 11:35
0
IZVOR: SRNA

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranko Škrbić izjavio je da je na bazi 500 uzoraka ispitanika u okviru serološkog ispitivanja oko 20 odsto seropozitivno, odnosno imaju antitijela.

- To je dobra brojka i polako idemo ka kolektivnom imunitetu - rekao je Škrbić za RTRS.

On navodi da su stigli uzorci iz Čelinca, Prijedora, Laktaša, te da se očekuju iz drugih gradova i da za sada ima više od 500 uzoraka.

- Ispitanici su svi građani Republike Srpske koji trenutno nemaju koronu. Cilj je da vidimo koliko je stanovništa imalo virus koronu i koliko nas ukupno ima antitijela. Prve prognoze kažu oko 20 odsto - rekao je Škrbić.

Govoreći o vakcinama protiv virusa korona, Škrbić kaže da je teško reći kada će biti kod nas na tržištu, ali da će, kada dođe, proći sve regulatorne provjere.

- Izvjesno je da će u Srbiju stići ruska vakcina `sputnjik pet`. Takođe, aktuelna je i kineska vakcina. Indija isto proizvodi vakcine. Očekujem da će na tržištu biti nekoliko njih. Neprovjerena vakcina sa nekog sumnjivog tržišta sigurno neće doći u našu zemlju - rekao je Škrbić.

U Republici Srpskoj u novembru je počela studija o serološkim ispitivanjima, čiji je cilj da se stekne uvid koliko su građani Srpske blizu kolektivnom imunitetu na virus korona.

Serološko ispitivanje sprovodi Medicinski fakultet u Foči zajedno sa Medicinskim fakultetom u Banjaluci i Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske.

Komentari 0
Povezane vijesti
Na poklonjenje Svetom Vasiliju iz Foče hodočasti 80 studenata Na poklonjenje Svetom Vasiliju iz Foče hodočasti 80 studenata
Sutra neradni dan Sutra neradni dan
Lov gazda sa Jadrana ne prestaje Lov gazda sa Jadrana ne prestaje
Najčitanije
  • Održane "Vaskršnje radosti", jedan od najljepših događaja u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    11h 9m
    0
  • Porodilištu u Istočnom Sarajevu uručeni paketi povodom Nedjelje Crvenog krsta
    10h 25m
    0
  • Rodbina prislužila svijeće na "Novom Zejtinliku"
    7h 41m
    4
  • Čovjek iz BiH naletio na zmiju dugu više od metar i po (FOTO)
    6h 3m
    0
  • Danas Markovdan
    14h 51m
    0