Око 275.000 пензионера у Српској у просјеку добија 40% од просјечне плате

06.12.2022. 08:55
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

Жене у Републици Српској око 19 година примају личну пензију из Фонда ПИО, од дана када остваре право до дана престанка. Мушкарци ово право остварују у просјеку нешто мање од 17 година.

Ово је податак који је објавио Завод за статистику РС, а који показује да су пензионери Републике Српске на терету Фонда ПИО око пола свог радног вијека. Пензију примају на основу солидарности запослених, који од бруто плата издвајају и доприносе за пензијско и инвалидско осигурање.

Пензију из средстава Фонда ПИО Републике Српске тренутно прима 274.955 пензионера, а просјечна пензија износи 475,56 КМ или 40 одсто просјечне плате у Српској.

За пуни стаж осигурања просјечна пензија износи 703,9 КМ, што је око 60 одсто од просјечне плате у Републици Српској.

Приход по основу доприноса ПИО у октобру је био нешто већи од 99 милиона КМ који су уплатили запослени у Српској.

Имајући у виду трендове, односно чињенице да се повећава животни вијек грађана у Српској, а да су сви остали демографски показатељи у паду, постоји потреба за додатном штедњом. Тај проблем је препознат и у Влади Републике Српске, која је још раније створила законске претпоставке за формирање трећег пензијског стуба у Републици Српској.

Тако је Влада РС посредством Пензијског резервног фонда заједно са партнерима из ЕБРД и Триглав покојнинска дружба д.д. основала Европски пензијски фонд, први добровољни фонд у Српској.

Управо је Европски пензијски фонд прошле седмице обиљежио пет година постојања и рада, а добровољну пензију уплаћује више од 40.000 чланова. Они ће овај новац моћи да користе кад се пензионишу, а додатан мотив је то што је свака појединачна уплата до 100 КМ ослобођена плаћања пореза.

Пише: Тијана Грујић

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Đana 06.12.2022. 11:18
  "Penziju primaju na osnovu solidarnosti zaposlenih,koji od bruto plata izdvajaju i doprinose za pio" Ma šta reče.A za šta sam ja i svi kao ja izdvajala 40 godina.
Повезане вијести
Маја Милијаш - Најмлађа жена са дипломом доктора наука у Српској Маја Милијаш - Најмлађа жена са дипломом доктора наука у Српској
Отежан саобраћај на неколико дионица због снијега и поледице Отежан саобраћај на неколико дионица због снијега и поледице
Почиње исплата увећаних пензија у Српској Почиње исплата увећаних пензија у Српској
Најчитаније
 • На данашњи дан преминула Слађана Кобас - тринаеста звјездица
  5h 18m
  1
 • Лица ухапшена у Источној Илиџи, пронађено преко два килограма опојне дроге (ФОТО)
  23h 51m
  1
 • Да ли је држава заборавила Перу и Дубравку Крстовић?
  19h 51m
  6
 • Бесплатни систематски прегледи у Болници „Србија“ за борачку популацију из Источног Новог Сарајева
  20h 54m
  0
 • Народна скупштина Републике Српске усвојила Породични закон
  16h 39m
  0