Паљанка Оливера израђује иконе на храстовини

18.02.2020. 14:32
0

Оливера Мирковић из Пала израђује иконе на храстовим дрвету – позлатом, каширањем слика и дорадом.

Свака икона у Оливери „изазива ново радовање“, свака је посебна на свој начин и одише нарочитом енергијом.

Формати икона су углавном 40 са 27, 38 са 27 и 23 са 35 центиметара, али би се усудила да ради и на већим димензијама иако је самоуки умјетник.

-Одлучила сам да слободно вријеме искористим за хоби и, уз помоћ интернета, успјела у томе. Узела сам парче дрвета да покушам да направим икону јер сваки дом има свог заштитника. Тако сам направила икону Светог Николе - објашњава Мирковићева Срни.

За ручни рад користи дрво, љепило, пасте, маказе, четкице… Према њеним ријечима, дрво које користи за израду није вјештачко, већ храст, јер је дуготрајније.

Има десетак израђених икона, међу којима: Пресвете Богородице, Свете Петке, Светог Ђорђа, Светог Василија Острошког и манастира Острог.

Слика

Оливери је потребно шест дана за израду једне иконе – прво узима дрво које је ошмирглала, очисти га влажном крпицом, осуши равномјерно наносећи љепило, па штампу коју затеже памучном крпицом да нема набора. Онда се то суши и по 24 часа.

Послије сушења прелази лаком и ради дораду да добије изглед рама. На крају, тонира бојама које слаже према мотиву, те ставља микстион и златни листић који лагано прелази памучном крпицом или њежном четкицом, добијајући позлату иконе.

Икону светитеља са свих страна заштити акрилним лаком – прелази по два пута како би била заштићена од воде, влаге, сунца.

Мирковићева наводи да нигдје у Сарајевско-романијској регији није видјела да се неко бави оваквом израдом икона. Све из главе ради, спаја лијепо и корисно.

Важно јој је да се све уклапа са бојама и мотивима, као и да очара некога
иконама.

У жељи да уреди свој кућни ентеријер, Оливера слика и израђује различите уникатне предмете украшене и декупаж техником, а њени ручни радови могу се погледати на „Фејсбук“ страници „Декупаж ОМ“ /Декупаж ОМ/ или „Инстаграм“ профилу.

Коментари 0
Најчитаније
  • Локални избори 2024: Одржани локални избори у БиХ
    7h 6m
    4
  • Град Источно Сарајево: До 15.00 часова највећа излазност у Трнову
    5h 13m
    0
  • Град Источно Сарајево: До 11.00 часова највећа излазност у Трнову
    8h 40m
    1
  • Погледајте графикон о промјени броја бирача у односу на локалне изборе 2020. године
    8h 10m
    0
  • Сутра празник Свете Текле
    13h 5m
    0