Омаж легендарном чувару "Зејтинлика"

25.03.2021. 10:44
0
ИЗВОР: СРНА

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић изјавио је Срни да би 1. маја требао бити премијерно приказан документарни филм под називом "Чувар части и поноса", посвећен Ђорђу Михаиловићу, легендарном чувару и водичу српског војничког гробља "Зејтинлик" у Солуну.

Клокић је навео да Ђорђе Михаиловић представља веома битну историјску личност за српски народ и филм представља омаж њему.

 

- Снимљен је са жељом да се сачувају његов лик и дјело од заборава. На овај начин чувамо и свједочење о српској голготи током Првог светског рата у борби за слободу, као и улогу српске војске у пробоју Солунског фронта, коју посљедњих година неки покушавају да омаловаже - рекао је Клокић.

Он је истакао да филм траје 25 минута и представља пројекат којег је урадило Представништво Српске у Грчкој.

Он је додао да је филм преведен на грчки језик, а биће и на енглески како би се управо овај дио српске, али и свјетске историје представио широј јавности.

Клокић је рекао да ће премијера филма бити на РТРС-у на 93. Михаиловићев рођендан.

Према његовим ријечима, уколико ситуација због вируса корона дозволи премијера ће бити одржана и у Грчкој, односно у Солуну, а циљ је да се филм прикаже и у свим земљама гдје Република Српска има своја представништва, као и удружења.

Снимање двадесетпетоминутног филма обавила је компанија "Ворлд медиа" из Бањалуке, уз подршку Представништва Републике Српске у Грчкој, Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу и кабинета предсједника Републике Српске.

Ђорђе Михаиловић, легендарни Чика Ђорђе како га посјетиоци "Зејтинлика" и народ зову, чувар је и водич преко пола вијека овог војничког гробља из једне од највећих епопеја српског народа, и трећи је у генерацији Михаиловића на овом послу.

Краљ Александар Карађорђевић је његовог дједа Саву 1926. године именовао на чело државне комисије за прикупљање посмртних остатака изгинулих ратника српске војске раштрканих по преко 250 мањих војничких гробаља на широком простору Солунског фронта.

Посао чувара преузима Савин син Ђура, а његов син Ђорђе га замјењује шездесетих година прошлог вијека и тај посао ради све до 2014. године, када га због старости и изнемоглости замјењује Предраг Недељковић из Краљева.

На Српском војничком гробљу "Зејтинлик" у гробовима и у костурници почивају посмртни остаци више од 8.000 припадника српске војске изгинулих на солунском фронту.

Коментари 0
Повезане вијести
Завршен филм о доктору Зорану Станковићу Завршен филм о доктору Зорану Станковићу
Пројекција руског филма о Светом Сави 18. марта у Палама Пројекција руског филма о Светом Сави 18. марта у Палама
Милош Биковић у трци за руског "Оскара" Милош Биковић у трци за руског "Оскара"
Најчитаније
 • Обиљежена крсна слава и 34 годинe постојања Српске демократске странке (ФОТО)
  8h 28m
  0
 • Није долазио на посао шест година, открили га кад је требао добити награду
  13h 10m
  1
 • Соколац: Од данас редукција воде
  7h 10m
  2
 • Општински одбор СДС Источно Ново Сарајево прославио крсну славу (ФОТО)
  7h 23m
  0
 • Леци са поруком „Не у НАТО“ на више локација у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
  12h 40m
  2