Опет поскупљује гориво у Републици Српској (ВИДЕО)

15.01.2022. 21:29
0
ИЗВОР: rtvbn.com

На већини бензинских пумпи у Републици Српској цијена горива је већа до 5 фенинга по литру.

Надлежни упозоравају да ће тај тренд бити настављен и у наредном периоду. Грађани забринути.

Појефтињење горива у Републици Српској није дуго трајало. Од јуче, на већини бензинских пумпи, цијена горива већа је до 5 фенинга. Из Групације за нафту и нафте деривате кажу да цијене тренутно зависе од регије и дистрибутера. 

У просјеку за литар горива BMB95 потребно је издвојити од 2,21-2,30 КМ. Литра дизела кошта и до 2,40 марака, а бензина BMB98 и до 2,44 КМ.

Цијена течног гаса, односно плина и даље износи између 1,49-1,56 КМ.

За струку поскупљење не представља изненађење. Кажу да је барел нафте на свјетском тржишту претходне седмице износио 85 долара по литри.

Реално је, истичу, очекивати ново поскупљење, и то у просјеку од 3-5 фенинга.

- Што се тиче енергената, прогнозе нису добре. То је оно што треба да забрине власти, односно све нас. Цијене плина расту, цијене електричне енергије расту, ево сада видимо да и нафта поскупљује. Једноставно синергија у повећању енергената директно ће утицати на кућне буџете - каже Алмир Бечаревић, стручњак за енергетику.

То нису добре вијести за грађане. Они са којима смо разговарали, не крију огорченост.

- Поскупило је гориво, поскупио је хљеб, поскупио је живот иначе. А ми борци који смо крварили за ову Републику, немамо ништа. А и ви као наша дјеца, немате ни ви. 

Није у реду што се дешава. Јер свако мало поскупљује. Докле? Гдје је задња граница? Кад ћемо једном да станемо? Није добро никако. Јер знате, грађани су преоптерећени разним стварима.

Ја се само надам да ће тај новац који је вишак, ајде тако да назовем, отићи у неке праве сврхе, односно да ће се нешто од тог новца, од тог поскупљења преточити, односно вратити у тај џеп грађана - поручују грађани.

Ситуација у ФБиХ је још тежа. Гориво на тамошњим бензинским пумпама скупље је у односу на Републику Српску и до 15 фенинга.

На појединим пумпама, литар горива Супер98, кошта и до 2,60 КМ. Стручњаци кажу да би се врло лако могло десити и да Република Српска крене у том правцу, јер се најављују нове корекције цијена.  

- Свака држава ради одређене програме. Свака држава ради оно што може да помогне грађанима. Е гдје ће се држава укључити, када ће бити да кажу доста је, па сада ћемо помоћи. Или ћемо зауставити раст, или ћемо помоћи социјално угроженим, вјерујте ја то не могу рећи. Али да ће бити потребе, како ствари стоје, у то немам дилеме - истиче стручњак за енергетику Алмир Бечаревић.

Да се држава мора активно укључити у рјешавање ових проблема, сматрају и превозници.

Поручују да у овом сектору никада нису кориговали цијене превоза без обзира на то колико је износило поскупљење или појефтињење овог енергента. 

Видео: БНТВ

- Свако поскупљење горива, држави је добро дошло јер се у буџет улијева више пара. Но међутим, ако желе да опстане ово што је остало овдје, да послује и ради, заиста морају нешто урадити по том питању, као што је да се одрекну једног дијела акциза за добробит привредника, иначе заиста сви ћемо дићи сидро и одлазити одавде - наводи предсједник Удружења превозника унутрашњи и међународни транспорт Никола Грбић.

 

Држава тренутно по основу акцизе на гориво, узима 1,10 КМ по једној литри.

Уколико би бар на тај начин изашла у сусрет грађанима и превозницима, аналитичати су увјерени да би и цијене осталих животних намирница могле бити кориговане у корист крајњих потрошача.

Коментари 0
Повезане вијести
Цијене нафте у паду Цијене нафте у паду
Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској? Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској?
Цијене нафте порасле за више од два долара по барелу Цијене нафте порасле за више од два долара по барелу
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    13h 19m
    0
  • Крађа у Палама
    11h 37m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    8h 4m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    10h 52m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    4h 13m
    0