Opet poskupljuje gorivo u Republici Srpskoj (VIDEO)

15.01.2022. 21:29
0
IZVOR: rtvbn.com

Na većini benzinskih pumpi u Republici Srpskoj cijena goriva je veća do 5 feninga po litru.

Nadležni upozoravaju da će taj trend biti nastavljen i u narednom periodu. Građani zabrinuti.

Pojeftinjenje goriva u Republici Srpskoj nije dugo trajalo. Od juče, na većini benzinskih pumpi, cijena goriva veća je do 5 feninga. Iz Grupacije za naftu i nafte derivate kažu da cijene trenutno zavise od regije i distributera. 

U prosjeku za litar goriva BMB95 potrebno je izdvojiti od 2,21-2,30 KM. Litra dizela košta i do 2,40 maraka, a benzina BMB98 i do 2,44 KM.

Cijena tečnog gasa, odnosno plina i dalje iznosi između 1,49-1,56 KM.

Za struku poskupljenje ne predstavlja iznenađenje. Kažu da je barel nafte na svjetskom tržištu prethodne sedmice iznosio 85 dolara po litri.

Realno je, ističu, očekivati novo poskupljenje, i to u prosjeku od 3-5 feninga.

- Što se tiče energenata, prognoze nisu dobre. To je ono što treba da zabrine vlasti, odnosno sve nas. Cijene plina rastu, cijene električne energije rastu, evo sada vidimo da i nafta poskupljuje. Jednostavno sinergija u povećanju energenata direktno će uticati na kućne budžete - kaže Almir Bečarević, stručnjak za energetiku.

To nisu dobre vijesti za građane. Oni sa kojima smo razgovarali, ne kriju ogorčenost.

- Poskupilo je gorivo, poskupio je hljeb, poskupio je život inače. A mi borci koji smo krvarili za ovu Republiku, nemamo ništa. A i vi kao naša djeca, nemate ni vi. 

Nije u redu što se dešava. Jer svako malo poskupljuje. Dokle? Gdje je zadnja granica? Kad ćemo jednom da stanemo? Nije dobro nikako. Jer znate, građani su preopterećeni raznim stvarima.

Ja se samo nadam da će taj novac koji je višak, ajde tako da nazovem, otići u neke prave svrhe, odnosno da će se nešto od tog novca, od tog poskupljenja pretočiti, odnosno vratiti u taj džep građana - poručuju građani.

Situacija u FBiH je još teža. Gorivo na tamošnjim benzinskim pumpama skuplje je u odnosu na Republiku Srpsku i do 15 feninga.

Na pojedinim pumpama, litar goriva Super98, košta i do 2,60 KM. Stručnjaci kažu da bi se vrlo lako moglo desiti i da Republika Srpska krene u tom pravcu, jer se najavljuju nove korekcije cijena.  

- Svaka država radi određene programe. Svaka država radi ono što može da pomogne građanima. E gdje će se država uključiti, kada će biti da kažu dosta je, pa sada ćemo pomoći. Ili ćemo zaustaviti rast, ili ćemo pomoći socijalno ugroženim, vjerujte ja to ne mogu reći. Ali da će biti potrebe, kako stvari stoje, u to nemam dileme - ističe stručnjak za energetiku Almir Bečarević.

Da se država mora aktivno uključiti u rješavanje ovih problema, smatraju i prevoznici.

Poručuju da u ovom sektoru nikada nisu korigovali cijene prevoza bez obzira na to koliko je iznosilo poskupljenje ili pojeftinjenje ovog energenta. 

Video: BNTV

- Svako poskupljenje goriva, državi je dobro došlo jer se u budžet ulijeva više para. No međutim, ako žele da opstane ovo što je ostalo ovdje, da posluje i radi, zaista moraju nešto uraditi po tom pitanju, kao što je da se odreknu jednog dijela akciza za dobrobit privrednika, inače zaista svi ćemo dići sidro i odlaziti odavde - navodi predsjednik Udruženja prevoznika unutrašnji i međunarodni transport Nikola Grbić.

 

Država trenutno po osnovu akcize na gorivo, uzima 1,10 KM po jednoj litri.

Ukoliko bi bar na taj način izašla u susret građanima i prevoznicima, analitičati su uvjereni da bi i cijene ostalih životnih namirnica mogle biti korigovane u korist krajnjih potrošača.

Komentari 0
Povezane vijesti
Cijene nafte u padu Cijene nafte u padu
Hoće li se uskoro mijenjati cijene goriva u Srpskoj? Hoće li se uskoro mijenjati cijene goriva u Srpskoj?
Cijene nafte porasle za više od dva dolara po barelu Cijene nafte porasle za više od dva dolara po barelu
Najčitanije
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    2h 40m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    20h 45m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    23h 33m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    16h 54m
    0
  • Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina
    20h 33m
    4