Опозиција предала жалбе ЦИК-у

29.10.2022. 18:47
1
ИЗВОР: katera.news

Представници ПДП-а, СДС-а и Листе за правду и ред предали су жалбу од 117 поглавља Централној изборној комисији БиХ и Апелационом вијећу Суда БиХ везано за погрешну примјену материјалног права, погрешне примјене процесног права, погрешно и непотпуно утврђено чињенично стање са приједлогом да се на основу жалбе донесе одлука да се утврђује да је за вријеме гласања и бројања гласачких листича дошло до неправилности које су утицале на резултате Општих избора за ниво предсједника Републике Српске, па се избори за предсједника Републике Српске поништавају у свим изборним јединицама.

- На основу правоснажности одлуке, о чему ће, врло извјесно, одлучивати суд, ЦИК БиХ по закону треба поновити опште изборе за предсједника Републике Српске у року од 14 дана. Очекујемо да се жалба усвоји, јер смо доставили на стотине докумената и доказног материјала и онога што воле рећи у ЦИК-у, чињеница. Оне су армирани бетон, толико неспорне, необориве, да смо увјерени да ће у заштити Изборног закона, грађана и народа који овдје живе, ако не ЦИК, онда Апелационо вијеће Суда БиХ донијети овакву одлуку, која је оправдана и логична – рекао је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

У случају да се одлука не изврши, каже Бореновић, очекује се да се ЦИК-у изрекну санкције, те да одлуку очекује најкасније за пет, најраније за три дана, док у случају прослеђивања Апелационом вијећу Суда БиХ исти има рок од 72 сата да донесе одлуку.

Јелена Тривић, предсједнички кандидат опозиције, рекла је да у доказном материјалу стоји и сједница ЦИК БиХ, као гостовање предсједника ЦИК БиХ, Суада Арнаутовића, који је рекао да је отишао у Главни центар за бројање и тражио да му се каже само ко је освојио мандат.

- Зашто су поновили контролно бројање ако неће улазити у све неправилности које су се десиле? Зашто су гледали важеће, неважеће, искориштене, неискориштене листиће, сјечене вреће, фалсификате и све остало? Господин Арнаутовић је синоћ личио на фалсификовани гласачки листић. То јесте тај човјек, али као да га је неко фалсификовао – рекла је Тривићева.

Тривићева се осврнула на Арнаутовићеву изјаву да му је у Главном центру за бројање речено да Милорад Додик „бјежи“ 16000 гласова, чиме су подаци које је ЦИК објавио нетачни. 

- Имамо низ доказа да су подаци на ЦИК нелегални и нелегитимни. Сам ЦИК каже да су 6.10. морали издати наредбу градским и општинским изборним комисијама да се доставе материјали. Они су то држали да би уштимали резултате. Сада се поново појављују фамозне нуле за мене на пет изборних мјеста, а то је хиљаду гласова само на тим мјестима. Свакоме ко је погледао сједницу ЦИК-а и синоћње гостовање је јасно шта се десило овдје. ЦИК је својом одлуком угасио повјерење грађана у правду, што нису смјели да учине. Зашто извјештај о контролном бројању није јаван и зашто нисмо добили податке? Како да грађани вјерују у било шта након онакве дилетантске сједнице? – каже Тривићева која је истакла је да има и виших инстанци од Апелационог вијећа Суда БиХ:

- Ја ћу ово оспоравати док сам жива на све могуће начине  – поручила је Тривићева која каже да је изборна корупција легализована печатом ЦИК-а, те да је сраман утицај дијела странаца на овај процес.

Небојша Вукановић, лидер Листе за правду и ред, рекао је да срамне одлуке захтијевају радикалне потезе.

- Ми ћемо се борити институционално и ванинституционално. У заробљене институције не вјерујем, али моја леђа су спремна и за пендрек. Са мафијом не можете причати другачије, ово захтијева отпор. Против себе имамо мафију која је заробила државу и странце који подржавају те мафијаше. Ми нисмо њихове слуге и марионете, а добар дио одговорности за све што се дешава сноси међународна заједница. Позивам све људе да не падну у апатију. У Црној Гори су протестовали годину дана док нису обуздали Мила, и ми смо спремни на дуготрајну борбу. Другачије не можете против овакве ђубради корумпиране попут Калабе, Арнаутовића и других. Нисмо ни за какву врсту насиља, али нека знају да неће имати мира. Они који су продали државу и народ то заслужују – поручио је Вукановић.

Вукота Говедарица, члан Предсједништва СДС-а, рекао је да је земља у којој живимо протекторат међународне заједнице која се налази у рукама политичке мафије.

- Ми смо очекивали да у ЦИК постоји бар једна доза свјесности у каквом се стању налази друштво и да ће како треба урадити посао. Нажалост, Суад Арнаутовић, са својом малом дружиницом, част изузецима, пао је на овом испиту. Зашто не објаве извјештај да грађани виде гдје су та одступања? На 253 бирачка мјеста имамо катастрофу, на 1056 мјеста имамо разне неправилности. Не очекујем да су ови људи сада спремни да се посипају пепелом и да изневјере своје налогодавце, па да се прихвати ова жалба. Свјесни су какве посљедице сносе ако изневјере политичку мафију. Али имајући у виду да је Апелационо вијеће Суда БиХ више пута преиначило одлуке ЦИК-а, вјерујем да ће и сада. Ми нећемо престати да се боримо. Има нас! – поручио је Говедарица.

 

 

 

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Stojan 29.10.2022. 19:33
    Kakve glupe face i nepismene njuške komentarišu prof. dr Jelenu Trivić! Eeee, paćenici, kad zimus ne budete mogli metar drva kupiti platiće vam Dodik opet po stoju.
Повезане вијести
Присталице листе "Србија против насиља" покушале насилно да уђу у РИК Присталице листе "Србија против насиља" покушале насилно да уђу у РИК
Десетине хиљада људи на улицама у Варшави Десетине хиљада људи на улицама у Варшави
Опозиција и грађани се окупили испред Народне скупштине Српске Опозиција и грађани се окупили испред Народне скупштине Српске
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    19h 4m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    17h 18m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    15h 8m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    7h 33m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    13h 6m
    0