Опозиција: Сутра предаја жалбе ЦИК-у

28.10.2022. 18:47
0
ИЗВОР: katera.news

Представници опозиционих странака, укључујући кандидата за предсједника Републике Српске на протеклим изборима Јелену Тривић одржали су конференцију за медије у Источној Илиџи поводом јучерашње одлуке ЦИК-а.

Тривићева је истакла да су из ЦИК-а саопштили да су избори били „контаминирани, загађени и да су утврђене неправилности, али да неће понављати изборе.“

- ЦИК је рекао да, иако се понове избори, резултати ће бити исти, па зашто их понављати, признаћемо ове резултате. У најмању руку јучерашња сједница је чудна – рекла је она, истичући да је очигледно да се „неко са неким нагодио“.

Према њеним ријечима, видљиво је и ко су актери договора, а ускоро ће се  сазнати и шта је заложено.

- Ми смо означени да је ЦИК наш, да смо страни миљеници и плаћеници, испада да је она друга страна све то и да се ишло против народа. Неко је, тако ми дјелује, пријетио и сецесијом и немирима, а онда је рекао да ће бити добар да му се изађе у сусрет – истакла је она.

Тривићева је питала ЦИК зашто на сједници није речена разлика контролног бројања и почетних резултата, те навела да није речена структура неважећих листића, колико је било лажних потписа, и тако даље.

- Један члан ЦИК је рекао да је било значајнијих одступања, други је тражио да не говори о томе, јер је, како је каже, то статистика. Сада сам само летимично прошла кроз резултате и тако видјела да су на три мјеста неким кандидатима уписани моји гласови, што значи да је само ту мој резултат умањен за 500 гласова. Чак и контролно пребројани гласови имају мањкавости. Толико о неозбиљности и непрофесионалности и том контролном бројању који је очигледно убрзан – рекла је Тривићева и истакла да извјештај ЦИК-а треба бити јаван.

Тривићева  је рекла је да ће опозиција уложити жалбу ЦИК-у БиХ на утвређене резултате за предсједника Републике Српске, као и да ће искористити све друге правне могућности које им стоје на располагању.

- Рок је врло кратак, али смо се добро припремили и имамо аргументе да оспоримо резултат – нагласила је Тривићева, тврдећи да не признаје утврђене резултате.

Замјеник предсједника ПДП-а Ненад Вуковић рекао је да ће жалба ЦИК-у бити предата у 15.45 часова, а 15 минута касније обратиће се медијима, као и да је њихов правни тим спреман и да се обрати Апелационом вијећу Суда БиХ.

- Спремни смо ићи и на Апелационо вијеће Суда БиХ и не одустати – додао је.

Маринко Божовић, члан Главног одбора СДС-а, изјавио је да Тривићева и даље има подршку ове странке, те да ће истрајати у намјери да испитају шта се десило у предизборном и изборном периоду.

- Док ми данас причамо о дешавањима у ЦИК-у и утврђивању резултата, Савјет министара је пренио три надлежности на ниво БиХ, а једна од њих је контролна тачка о сарадњи са ЕУРОПОЛ-ом. То је била тема због које су СДС и њени функционери годинама „урнисани“ и стављани на стуб срама, а данас долазимо до тога да је та надлежност још једна коју је СНСД пренио на ниво БиХ – рекао је Божовић.

Он је додао да сви они који су радили малверзације не смију проћи некажњено, а изборни закон мора бити промијењен, да би воља народа била заштићена.

Дарко Бабаљ, предсједник Градског одбора СДС-а Источно Сарајево, истакао је да ће се глас опозиције чути у Народној скупштини Републике Српске и Парламентарној скупштини БиХ, као и да ће имати два делегата у Дому народа Парламента БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Четири делегата СНСД-а у Дому народа и један из СДС-а Четири делегата СНСД-а у Дому народа и један из СДС-а
ЦИК признала спорни листић ЦИК признала спорни листић
Погледајте листе српских делегата за Дом народа БиХ Погледајте листе српских делегата за Дом народа БиХ
Најчитаније
 • ФТН из Новог Сада ускоро у Требињу - Град и Република подржали отварање новог факултета
  18h 23m
  11
 • Лана Лубура и Александар Вуковић најбољи спортисти општине Источна Илиџа у 2022. години (ФОТО)
  15h 34m
  0
 • Регионални центар Института за јавно здравство 30 година у служби здравља
  14h 35m
  0
 • Прасићи опет поскупјели
  3h 16m
  0
 • Хиљаде родитеља коцкају се животима дјеце
  3h 31m
  0