Opozicija: Sutra predaja žalbe CIK-u

28.10.2022. 18:47
0
IZVOR: katera.news

Predstavnici opozicionih stranaka, uključujući kandidata za predsjednika Republike Srpske na proteklim izborima Jelenu Trivić održali su konferenciju za medije u Istočnoj Ilidži povodom jučerašnje odluke CIK-a.

Trivićeva je istakla da su iz CIK-a saopštili da su izbori bili „kontaminirani, zagađeni i da su utvrđene nepravilnosti, ali da neće ponavljati izbore.“

- CIK je rekao da, iako se ponove izbori, rezultati će biti isti, pa zašto ih ponavljati, priznaćemo ove rezultate. U najmanju ruku jučerašnja sjednica je čudna – rekla je ona, ističući da je očigledno da se „neko sa nekim nagodio“.

Prema njenim riječima, vidljivo je i ko su akteri dogovora, a uskoro će se  saznati i šta je založeno.

- Mi smo označeni da je CIK naš, da smo strani miljenici i plaćenici, ispada da je ona druga strana sve to i da se išlo protiv naroda. Neko je, tako mi djeluje, prijetio i secesijom i nemirima, a onda je rekao da će biti dobar da mu se izađe u susret – istakla je ona.

Trivićeva je pitala CIK zašto na sjednici nije rečena razlika kontrolnog brojanja i početnih rezultata, te navela da nije rečena struktura nevažećih listića, koliko je bilo lažnih potpisa, i tako dalje.

- Jedan član CIK je rekao da je bilo značajnijih odstupanja, drugi je tražio da ne govori o tome, jer je, kako je kaže, to statistika. Sada sam samo letimično prošla kroz rezultate i tako vidjela da su na tri mjesta nekim kandidatima upisani moji glasovi, što znači da je samo tu moj rezultat umanjen za 500 glasova. Čak i kontrolno prebrojani glasovi imaju manjkavosti. Toliko o neozbiljnosti i neprofesionalnosti i tom kontrolnom brojanju koji je očigledno ubrzan – rekla je Trivićeva i istakla da izvještaj CIK-a treba biti javan.

Trivićeva  je rekla je da će opozicija uložiti žalbu CIK-u BiH na utvređene rezultate za predsjednika Republike Srpske, kao i da će iskoristiti sve druge pravne mogućnosti koje im stoje na raspolaganju.

- Rok je vrlo kratak, ali smo se dobro pripremili i imamo argumente da osporimo rezultat – naglasila je Trivićeva, tvrdeći da ne priznaje utvrđene rezultate.

Zamjenik predsjednika PDP-a Nenad Vuković rekao je da će žalba CIK-u biti predata u 15.45 časova, a 15 minuta kasnije obratiće se medijima, kao i da je njihov pravni tim spreman i da se obrati Apelacionom vijeću Suda BiH.

- Spremni smo ići i na Apelaciono vijeće Suda BiH i ne odustati – dodao je.

Marinko Božović, član Glavnog odbora SDS-a, izjavio je da Trivićeva i dalje ima podršku ove stranke, te da će istrajati u namjeri da ispitaju šta se desilo u predizbornom i izbornom periodu.

- Dok mi danas pričamo o dešavanjima u CIK-u i utvrđivanju rezultata, Savjet ministara je prenio tri nadležnosti na nivo BiH, a jedna od njih je kontrolna tačka o saradnji sa EUROPOL-om. To je bila tema zbog koje su SDS i njeni funkcioneri godinama „urnisani“ i stavljani na stub srama, a danas dolazimo do toga da je ta nadležnost još jedna koju je SNSD prenio na nivo BiH – rekao je Božović.

On je dodao da svi oni koji su radili malverzacije ne smiju proći nekažnjeno, a izborni zakon mora biti promijenjen, da bi volja naroda bila zaštićena.

Darko Babalj, predsjednik Gradskog odbora SDS-a Istočno Sarajevo, istakao je da će se glas opozicije čuti u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentarnoj skupštini BiH, kao i da će imati dva delegata u Domu naroda Parlamenta BiH.

Komentari 0
Povezane vijesti
Pokrenuta istraga protiv stranke Rame Isaka Pokrenuta istraga protiv stranke Rame Isaka
CIK kaznio SNSD i DNS zbog preuranjene kampanje CIK kaznio SNSD i DNS zbog preuranjene kampanje
CIK objavio spisak, provjerite da li ste na njemu CIK objavio spisak, provjerite da li ste na njemu
Najčitanije
 • Mladić poginuo u saobraćajnoj nesreći kod Pala
  5h 41m
  0
 • Ako motor počne da se pregrijava na vrućini, potrebno je da uradite jednu stvar
  18h 3m
  0
 • Zaštitite svoje ljubimce od toplotnog udara
  4h 13m
  4
 • Jaki pljuskovi i udari vjetra, padao i grad
  19h 40m
  0
 • Nakon prvog upisnog roka ostalo 27 slobodnih mjesta na budžetu na Mašinskom fakultetu
  5h 15m
  0