Opozicija: Sutra predaja žalbe CIK-u

28.10.2022. 18:47
0
IZVOR: katera.news

Predstavnici opozicionih stranaka, uključujući kandidata za predsjednika Republike Srpske na proteklim izborima Jelenu Trivić održali su konferenciju za medije u Istočnoj Ilidži povodom jučerašnje odluke CIK-a.

Trivićeva je istakla da su iz CIK-a saopštili da su izbori bili „kontaminirani, zagađeni i da su utvrđene nepravilnosti, ali da neće ponavljati izbore.“

- CIK je rekao da, iako se ponove izbori, rezultati će biti isti, pa zašto ih ponavljati, priznaćemo ove rezultate. U najmanju ruku jučerašnja sjednica je čudna – rekla je ona, ističući da je očigledno da se „neko sa nekim nagodio“.

Prema njenim riječima, vidljivo je i ko su akteri dogovora, a uskoro će se  saznati i šta je založeno.

- Mi smo označeni da je CIK naš, da smo strani miljenici i plaćenici, ispada da je ona druga strana sve to i da se išlo protiv naroda. Neko je, tako mi djeluje, prijetio i secesijom i nemirima, a onda je rekao da će biti dobar da mu se izađe u susret – istakla je ona.

Trivićeva je pitala CIK zašto na sjednici nije rečena razlika kontrolnog brojanja i početnih rezultata, te navela da nije rečena struktura nevažećih listića, koliko je bilo lažnih potpisa, i tako dalje.

- Jedan član CIK je rekao da je bilo značajnijih odstupanja, drugi je tražio da ne govori o tome, jer je, kako je kaže, to statistika. Sada sam samo letimično prošla kroz rezultate i tako vidjela da su na tri mjesta nekim kandidatima upisani moji glasovi, što znači da je samo tu moj rezultat umanjen za 500 glasova. Čak i kontrolno prebrojani glasovi imaju manjkavosti. Toliko o neozbiljnosti i neprofesionalnosti i tom kontrolnom brojanju koji je očigledno ubrzan – rekla je Trivićeva i istakla da izvještaj CIK-a treba biti javan.

Trivićeva  je rekla je da će opozicija uložiti žalbu CIK-u BiH na utvređene rezultate za predsjednika Republike Srpske, kao i da će iskoristiti sve druge pravne mogućnosti koje im stoje na raspolaganju.

- Rok je vrlo kratak, ali smo se dobro pripremili i imamo argumente da osporimo rezultat – naglasila je Trivićeva, tvrdeći da ne priznaje utvrđene rezultate.

Zamjenik predsjednika PDP-a Nenad Vuković rekao je da će žalba CIK-u biti predata u 15.45 časova, a 15 minuta kasnije obratiće se medijima, kao i da je njihov pravni tim spreman i da se obrati Apelacionom vijeću Suda BiH.

- Spremni smo ići i na Apelaciono vijeće Suda BiH i ne odustati – dodao je.

Marinko Božović, član Glavnog odbora SDS-a, izjavio je da Trivićeva i dalje ima podršku ove stranke, te da će istrajati u namjeri da ispitaju šta se desilo u predizbornom i izbornom periodu.

- Dok mi danas pričamo o dešavanjima u CIK-u i utvrđivanju rezultata, Savjet ministara je prenio tri nadležnosti na nivo BiH, a jedna od njih je kontrolna tačka o saradnji sa EUROPOL-om. To je bila tema zbog koje su SDS i njeni funkcioneri godinama „urnisani“ i stavljani na stub srama, a danas dolazimo do toga da je ta nadležnost još jedna koju je SNSD prenio na nivo BiH – rekao je Božović.

On je dodao da svi oni koji su radili malverzacije ne smiju proći nekažnjeno, a izborni zakon mora biti promijenjen, da bi volja naroda bila zaštićena.

Darko Babalj, predsjednik Gradskog odbora SDS-a Istočno Sarajevo, istakao je da će se glas opozicije čuti u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentarnoj skupštini BiH, kao i da će imati dva delegata u Domu naroda Parlamenta BiH.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dodik podržava Vučićev miting, Trivićevoj zahvalio „što je razbila PDP” Dodik podržava Vučićev miting, Trivićevoj zahvalio „što je razbila PDP”
Natalija Trivić preuzela dužnost direktora Aerodroma Republike Srpske Natalija Trivić preuzela dužnost direktora Aerodroma Republike Srpske
Jelena Trivić najavila: „Formiramo Narodni front za Republiku Srpsku“ (VIDEO) Jelena Trivić najavila: „Formiramo Narodni front za Republiku Srpsku“ (VIDEO)
Najčitanije
 • Od danas zabrana pušenja u javnim prostorima u FBiH
  9h 27m
  0
 • Četvrti bataljon Vojne policije VRS – golobradi mladići na braniku otadžbine (FOTO)
  7h 6m
  0
 • Nosović: Obrazovanje i lijepo vaspitanje su svetinja
  6h 13m
  0
 • Kup BiH za cicibane okupio 270 učesnika
  11h 8m
  0
 • Pomen Srbima ubijenim u Ledićima 3. juna
  7h 45m
  0