Опозиција у Српској најавила нове протесте са новим захтјевима

19.10.2021. 18:33
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Мирко Шаровић, лидер СДС-а, казао је данас након састанка опозиције у Источном Сарајеву да су лидери опозиције разговарали о тренутној ситуацији, те усагласили ставове.

- На дневном реду било је питање реализације, односно нереализације захтјева са протеста опозиције у Бањалуци. Друга тема била је намјера Милорада Додика који најављује враћање надлежности Републици Српској, те о изборима у Приједору - казао је Шаровић, који је дао неколико уводних напомена.

Истакао је да је данашњи закључак да се наставе активности и припреме које се тичу протеста и активности послије протеста, јер власт у Републици Српској није испунила ниједан од захтјева, попут оставки, процесуирања те набавке медицинске опреме.

- Није успуњен ни основни захтјев у вези са спречавањем сигнала БН телевизији и свим осталим приватним телевизијама. У понедјељак ћемо у Бањалуци имати шири састанак и договорили смо да ћемо наставити протесте и наши захтјеви ће се повећати - казао је Шаровић, те додао да ће конкретне акције саопштити у понедјељак.

Додао је да је разговарано о иницијативама Додика у вези с надлежностима Тужилаштва, ОБА, СИПА, те да се снажно супротстављају свакој активности било кога у земљи, па и Додика, ко својим иницијативама доводи у опасност мир и стабилност и производи хаос и кризу која је сада постигла врхунац.

- Немамо ништа против враћања надлежности онога што је било у Републици Сроској, али оне морају да буду легитимне и с онима с којима су те надлежности донесене. Одлуке које призивају рат су  неприхватљиве - рекао је Шаровић.

Истиче да  Дејтонски мировни споразум нема алтернативу, а изјава Александра Вучића је таква да Додик треба да се забрине.

- Вучић је рекао да је неприхватљива било каква једнострана одлука која би довела у питање мир и безбједност у цијелој Бих и регији. Мислим да актуелна власт, умјесто да се бави животним темама и рјешава питање криминала и корупције и јача здравствени сектор, прибјегава неким други темама које у Бих могу изазвати ситуацију која је неприхватљива - казао је Шаровић.

Бранислав Бореновић, лидер ПДП-а, рекао је да нема одустајања и да треба на одговорност позвати све оне који су угрожавали здравље грађана Републике Српске.

- То је наш кључни захтјев, а нећемо одустати ни од тражења да се дигитални сигнал да и другима, а не само повлаштенима. Циљ нам је заштитити Републику Српску, не пристајемо ни на какво хазардерство. СНСД није добио никакву подршку у ониме што ради. Грађани су узнемирени, а свакодневно нам се јављају, па чак и из СНСД-а, јер су забринути - казао је Бореновић.

Додаје да су веома важне поруке које долазе из региона, посебно Александра Вучића, који каже да поштује интегритет Бих и Републике Српске, и да се о промјенама могу заједно договарати Срби, Бошњаци и Хрвати.

Тврди да су за то криви и коалициони партнери Додика, јер не желе да се баве важним стварима.

Што се тиче Приједора, договорено је да се направи једна велика коалиција странака опозиције који ће се окупити око једног кандидата.

- То ће бити најбољи одговор грађана Приједора, али и грађана Републике Српске какву власт очекују. Вјерујем да ћемо већ у понедјељак доћи до јединственог кандидата, око особе коју ћемо подржати и показати одговорност - казао је Бореновић.

Ненад Нешић, лидер ДНС-а, казао је да је задовољан што су данас договорили да заједно наступе у Приједору и да је то велики корак.

- Драго ми је што смо данас рекли да смо сви јединствени што се тиче Републике Српоске и да смо сви јединствени у вези с јачањем Републике Српске, ми се више нећемо водити Додиком и интересима СНСД-а,  него интересима Републике Српске. Желим послати јасну поруку грађанима БиХ и Републике Српске - рата неће бити, немојте се бојати, неће га бити јер ми то не желимо, а ни међународна заједница - рекао је Нешић, додавши да ће опозиција бити стуб одбране Републике Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Трагедија у породици Мирка Шаровића: Супруга пронађена мртва Трагедија у породици Мирка Шаровића: Супруга пронађена мртва
Одсуство радника из Републике Српске поводом Дана Српске правдали годишњим одмором Одсуство радника из Републике Српске поводом Дана Српске правдали годишњим одмором
Нешић: Суспендован полицијски службеник који је величао "Олују" Нешић: Суспендован полицијски службеник који је величао "Олују"
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    12h 1m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    23h 34m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    23h 15m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    10h 15m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    8h 5m
    0