Opšti izbori 2. oktobra

04.05.2022. 11:01
0
IZVOR: srna.rs

Opšti izbori u BiH biće održani u nedjelju, 2. oktobra, odlučila je danas Centralna izborna komisija /CIK/ BiH.

Navedenog dana raspisani su izbori za Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, Narodnu skupštinu Republike Srpske, Parlament Federacije BiH /FBiH/ i skupštine kantona u Federaciji.

Sredstva za provođenje ovih izbora potrebno je da budu obezbijeđena u roku od 15 dana od donošenja odluke o raspisivanju izbora, odnosno do 19. maja.

Član CIK-a Vlado Rogić nije podržao odluku o raspisivanju i održavanju izbora, navodeći da u ovom trenutku ne postoje preduslovi za demokratske i slobodne izbore u BiH.

Ocjenjujući da u BiH godinama traje permanentna izbora kriza, Rogić je podsjetio da do danas nisu usvojene izmjene Izbornog zakona, posebno da nisu provedene odluke Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH.

Prema njegovim riječima, presudom u slučaju "Ljubić" Ustavni sud BiH je ukinuo određene odredbe Izbornog zakona BiH, a da u međuvremenu nisu donijete nove, kao što je to Ustavni sud naložio.

- Nove odredbe nisu donijete i BiH ulazi u situaciju da nema odredbi za veoma ključne stavke kada su u pitanju Dom naroda FBiH i utvrđivanje raspodjele delegata iz pojedinih kantona u ovaj dom Federacije. Zato mislim da nije moguće provesti izbore - precizirao je Rogić.

On je dodao da Izborni zakon, prema kojem se raspisuju izbori, ne ispunjava načela pravne sigurnosti i legitimnih očekivanja, ocijenivši da će opšti izbori po ovom zakonu izazvati nove izborne krize i probleme – izbornim organima, nivoima vlasti, te konstitutivnim narodima.

- Izborni zakon nije ustavan i ne postoje formalno-pravni uslovi za raspisivanje izbora - zaključio je Rogić.

Član Komisije Vanja Bjelica Prutina istakla je da je zakonska obaveza CIK-a da danas raspiše ovogodišnje opšte izbore.

Ona je izrazila razočarenje da nije došlo do izmjena Ustava i Izbornog zakona do raspisivanja opštih izbora, dok je član CIK-a Željko Bakalar precizirao da se danas donosi odluka o raspisivanju neposrednih izbora.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović istakao je da Komisija mora postupati u skladu sa zakonom i da na to obavezuje načelo vladavine prava.

- Set pozitivnog zakonodavstva nas apsolutno obavezuje na raspisivanje izbora - rekao je Arnautović, pozivajući nadležne da obezbijede potrebna sredstva za izbore, umjesto što daju obećanja.

CIK je danas usvojio i niz drugih akata u vezi sa provođenjem ovogodišnjih opštih izbora, uključujući uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti, koji počinju teći od raspisivanja izbora.

Komentari 0
Povezane vijesti
Zatvorena glasačka mjesta na sjeveru KiM: Izuzetno niska izlaznost Zatvorena glasačka mjesta na sjeveru KiM: Izuzetno niska izlaznost
Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: HDZ osvojio 61, SDP 42 mandata Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: HDZ osvojio 61, SDP 42 mandata
Prva izlazna anketa izbora u Hrvatskoj: HDZ-u 58 mandata, SDP-u i partnerima 44 Prva izlazna anketa izbora u Hrvatskoj: HDZ-u 58 mandata, SDP-u i partnerima 44
Najčitanije
  • U saobraćajnoj nezgodi na putu Podromanija - Sumbulovac teško povrijeđeno dijete
    13h 2m
    0
  • Sokolac: Uplatio novac, teretno motorno vozilo mu nije isporučeno
    13h 19m
    2
  • U četvrtak otvaranje Narodnog pozorišta Istočno Sarajevo
    7h 59m
    3
  • Nenad Marinković student generacije sa prosjekom 10,00
    12h 24m
    0
  • Dušanov zakonik danas puni 675 godina
    13h 55m
    5