Општина Источна Илиџа додијелила 49 студентских стипендија (ФОТО)

07.07.2023. 14:07
0
ИЗВОР: katera.news

Руководство општине Источна Илиџа потписало је данас уговоре за стипендирање 48 успјешних студената са сталним мјестом боравка у овој општини, као и уговор за стипендирање ученика генерације Средњошколског центра Источна Илиџа“, у износу од по 1000 КМ.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић истакао је да је општина издвојила 49.000 КМ за финансирање стипендија које ће бити исплаћиване у мјесечним ратама до краја године.

- Општина Источна Илиџа је у буџету планира 100.000 КМ за помоћ студентима са подручја ове локалне заједнице, а разлика неутрошених средстава ће до краја године бити потрошена на десет једнократних стипендија студентима који долазе из ове локалне заједнице, а студирају дефицитарне факултете на Универзитету у Источом Сарајеву – рекао је он.

Божовић је подсјетио да је постојећим правилником дефинисано да општинска управа додјељује десет једнократних стипендија, а на приједлог Униврзитета у Источном Сарајеву.

Према његовим ријечима, Општина Источна Илиџа у календарској години издвоји преко 300.000 КМ за „омладинску политику“.

- То су средства намијењена за приправнички или волонтерског стажа, стипендије, суфинансирање куповине матурских хаљина и одијела за средњошколце, суфинансирање одлазака на екскурзије, школе у природи – навео је Божовић.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: Центар за културу и информисање Источна Илиџа

Према његовим ријечима, средства за "омладинску политику" заједно са средствима која се планирају за пронаталитетну политику, износе, за једну буџетску годину, преко 600.000 КМ.

Милица Ковачевић, студент Одсјека за билологију на Природно-математичком факултету Универзитета у Сарајеву, захвалила се на помоћи и нагласила да је ово прва година да прима стипендију.

- Студентски живот је јако скуп, нарочито за студенте који настоје да постигну добре резултате и због тога не успијевају да раде неки посао поред студирања – рекла је она.

Његош Параш, студент четврте године Фармацеутског факултета Универзитета у Сарајеву, рекао је да општинску стипендију прима од почетка студирања, и тако умањује трошкове студирања.

Како каже, ово је и добра подршка и мотив младим људима да се усавршавају, али и начин да остану дио колектива општине Источна Илиџа.

- Сваки студент који добије прилику да буде стипендиста ове општине има велики потенцијал и добру прилику да остане на територији своје локалне заједнице и ту гради своју будућност  – нагласио је Параш.

Маријана Станић, студент четврте године Факултета за здравствену његу у Фочи - смјер за анестетичара, стипендиста општине Источна Илиџа је од почетка студирања.

Она се захвалила руководству општине на помоћи, истичући да ће стипендију трошити на куповину уџбеника и потребне литературе.

Коментари 0
Повезане вијести
Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО) Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО)
Ученици ОШ „Јован Дучић“ из Источне Илиџе посјетили Јахорину (ФОТО) Ученици ОШ „Јован Дучић“ из Источне Илиџе посјетили Јахорину (ФОТО)
Најчитаније
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    19h 20m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    20h 25m
    4
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    14h 8m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    15h 14m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    10h 22m
    0