Opština Istočna Ilidža dodijelila 49 studentskih stipendija (FOTO)

07.07.2023. 14:07
0
IZVOR: katera.news

Rukovodstvo opštine Istočna Ilidža potpisalo je danas ugovore za stipendiranje 48 uspješnih studenata sa stalnim mjestom boravka u ovoj opštini, kao i ugovor za stipendiranje učenika generacije Srednjoškolskog centra Istočna Ilidža“, u iznosu od po 1000 KM.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović istakao je da je opština izdvojila 49.000 KM za finansiranje stipendija koje će biti isplaćivane u mjesečnim ratama do kraja godine.

- Opština Istočna Ilidža je u budžetu planira 100.000 KM za pomoć studentima sa područja ove lokalne zajednice, a razlika neutrošenih sredstava će do kraja godine biti potrošena na deset jednokratnih stipendija studentima koji dolaze iz ove lokalne zajednice, a studiraju deficitarne fakultete na Univerzitetu u Istočom Sarajevu – rekao je on.

Božović je podsjetio da je postojećim pravilnikom definisano da opštinska uprava dodjeljuje deset jednokratnih stipendija, a na prijedlog Univrziteta u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, Opština Istočna Ilidža u kalendarskoj godini izdvoji preko 300.000 KM za „omladinsku politiku“.

- To su sredstva namijenjena za pripravnički ili volonterskog staža, stipendije, sufinansiranje kupovine maturskih haljina i odijela za srednjoškolce, sufinansiranje odlazaka na ekskurzije, škole u prirodi – naveo je Božović.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža

Prema njegovim riječima, sredstva za "omladinsku politiku" zajedno sa sredstvima koja se planiraju za pronatalitetnu politiku, iznose, za jednu budžetsku godinu, preko 600.000 KM.

Milica Kovačević, student Odsjeka za bilologiju na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, zahvalila se na pomoći i naglasila da je ovo prva godina da prima stipendiju.

- Studentski život je jako skup, naročito za studente koji nastoje da postignu dobre rezultate i zbog toga ne uspijevaju da rade neki posao pored studiranja – rekla je ona.

Njegoš Paraš, student četvrte godine Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, rekao je da opštinsku stipendiju prima od početka studiranja, i tako umanjuje troškove studiranja.

Kako kaže, ovo je i dobra podrška i motiv mladim ljudima da se usavršavaju, ali i način da ostanu dio kolektiva opštine Istočna Ilidža.

- Svaki student koji dobije priliku da bude stipendista ove opštine ima veliki potencijal i dobru priliku da ostane na teritoriji svoje lokalne zajednice i tu gradi svoju budućnost  – naglasio je Paraš.

Marijana Stanić, student četvrte godine Fakulteta za zdravstvenu njegu u Foči - smjer za anestetičara, stipendista opštine Istočna Ilidža je od početka studiranja.

Ona se zahvalila rukovodstvu opštine na pomoći, ističući da će stipendiju trošiti na kupovinu udžbenika i potrebne literature.

Komentari 0
Povezane vijesti
Centar za zdravo starenje “Aktiva” u Istočnoj Ilidži proslavio tri godine rada Centar za zdravo starenje “Aktiva” u Istočnoj Ilidži proslavio tri godine rada
Krađa u Istočnoj Ilidži, otuđeni ručni satovi i zlatni lanac Krađa u Istočnoj Ilidži, otuđeni ručni satovi i zlatni lanac
Uhapšena lica zbog krađe u Istočnoj Ilidži Uhapšena lica zbog krađe u Istočnoj Ilidži
Najčitanije
  • Major Milan Tepić i Stojadin Mirković - vojnici do posljednjeg daha
    10h 14m
    13
  • Stručnjaci upozoravaju: Parkiran automobil nije poželjno ostaviti u brzini
    21h 42m
    3
  • Otkrivena spomen-ploča povodom 30 godina od osnivanja ratne bolnice
    23h 32m
    3
  • Služen parastos za poginule i umrle pripadnike Srpske garde Ilidža (FOTO)
    8h 28m
    0
  • Pronađena garaža puna oružja, dvojac pokušao pobjeći iz Srbije
    22h 46m
    0