Општина Трново у борби да успори одлазак младих (ВИДЕО)

09.09.2021. 10:30
0
ИЗВОР: РТРС

За рођење дјетета 1.000, а за склапање брака и полазак у први разред по 500 марака. Бесплатан вртић, уџбеници за све основце - ово је само дио мјера пронаталитетне политике коју проводи општина Трново. Иако неразвијена, ова локална заједница чини све да би се изборила с проблемима с којим се суочавају бројне општине – бијелом кугом и одласком младих.

Трново се ухватило у коштац и са проблемом одласка младих који су гарант опстанка сваке локалне заједнице. Одлучили су да бројним мјерама подстакну брачне парове да остану у овој општини.

- Води се рачуна, од самог склапања брака финансијски се помогну те породице, од рођења дјетета 1.000 марака, од уписа у први разред основне школе у Трнову 500 марака, од бесплатних уџбеника за све ученике, осим оних који су обухваћени програмом Владе, обданиште, односно вртић наш је бесплатан. За средњошколце су бесплатне аутобуске карте до Лукавице - истакао је  Драгомир Гаговић, начелник општине Трново.

Александар Стаковић, отац петоро дјеце, од којих је четворо школарца, каже да се није покајао што се прије двије године из Србије, вратио у Трново. Помоћ општине и те како му значи.

- Уџбеници за све ученике, обезбијеђен је превоз за ученике средње школе. Обезбиједили су и превоз за ученике из основне школе из Кијева у Трново, тако да сам ја што се мене лично тиче задовољан, а мислим да су и остали родитељи задовољни, јер ипак је то неки подстрек финансијски, олакшица и то велика - сматра Стаковић.

Жеља свих у Трнову јесте да основна школа има много више од садашњих 60 ученика, а да у клупе првака сједне више од овогодишњих осам ђака, који су на поклон од локалне управе, уз комплет књига, добили и по 500 марака.

- Мислим да је ово један велики подстицај и велика помоћ родитељима у нашој да кажем малој локалној заједници и надамо се да ће са овим локална заједница успјети и да ће сваке наредне године имати већи број ученика - истакла је Драгана Чворо, директор ОШ "Свети Сава" Трново.

Разлога за задовољство имају и студенти – стипендије за све, чак и за бруцоше.

- Као студент могу рећи да мјесечни износ од 150 марака знатно олакшава трошкове студирања, поготово нама који свакодневно плаћамо трошкове превоза. Овим путем захваљујем се руководству општине што су имали слуха за студенте прве године - каже  Исидора Обућина, студент Електротехничког факултета Универзитета Источно Сарајево.

Намјера је да се сљедеће године у Трнову повећа и прошире стимулативне мјере.

- Једини начин сад даље како да повећамо број младих је да распишемо јавни позив, да дамо за неке заинтересоване породице које немају ријешена стамбена питања да им значи општина купи станове на 10 година да не могу пренијети у власништво, а то се односи на породице које имају двоје или више дјеце - додао је начелник Трнова.

Иако мала и неразвијена, општина Трново може послужити за примјер и много већим локалним заједницама, јер будућност сваког друштва почива на младима.

Видео: РТРС

Коментари 0
Повезане вијести
ПСД „Трескавица“ Трново организује дружење за најмлађе суграђане 6. маја ПСД „Трескавица“ Трново организује дружење за најмлађе суграђане 6. маја
Трново: До 8. маја пријаве за бањску рехабилитацију Трново: До 8. маја пријаве за бањску рехабилитацију
Крађа у Трнову Крађа у Трнову
Најчитаније
  • Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
    16h 23m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    6h 19m
    0
  • Нерадни дан у Српској
    18h 10m
    0
  • Велики успјех нашег тенисера Николе Голијанина
    13h 50m
    0
  • Дан побједе над фашизмом и Дан Европе
    17h 10m
    0