Opština Trnovo u borbi da uspori odlazak mladih (VIDEO)

09.09.2021. 10:30
0
IZVOR: RTRS

Za rođenje djeteta 1.000, a za sklapanje braka i polazak u prvi razred po 500 maraka. Besplatan vrtić, udžbenici za sve osnovce - ovo je samo dio mjera pronatalitetne politike koju provodi opština Trnovo. Iako nerazvijena, ova lokalna zajednica čini sve da bi se izborila s problemima s kojim se suočavaju brojne opštine – bijelom kugom i odlaskom mladih.

Trnovo se uhvatilo u koštac i sa problemom odlaska mladih koji su garant opstanka svake lokalne zajednice. Odlučili su da brojnim mjerama podstaknu bračne parove da ostanu u ovoj opštini.

- Vodi se računa, od samog sklapanja braka finansijski se pomognu te porodice, od rođenja djeteta 1.000 maraka, od upisa u prvi razred osnovne škole u Trnovu 500 maraka, od besplatnih udžbenika za sve učenike, osim onih koji su obuhvaćeni programom Vlade, obdanište, odnosno vrtić naš je besplatan. Za srednjoškolce su besplatne autobuske karte do Lukavice - istakao je  Dragomir Gagović, načelnik opštine Trnovo.

Aleksandar Staković, otac petoro djece, od kojih je četvoro školarca, kaže da se nije pokajao što se prije dvije godine iz Srbije, vratio u Trnovo. Pomoć opštine i te kako mu znači.

- Udžbenici za sve učenike, obezbijeđen je prevoz za učenike srednje škole. Obezbijedili su i prevoz za učenike iz osnovne škole iz Kijeva u Trnovo, tako da sam ja što se mene lično tiče zadovoljan, a mislim da su i ostali roditelji zadovoljni, jer ipak je to neki podstrek finansijski, olakšica i to velika - smatra Staković.

Želja svih u Trnovu jeste da osnovna škola ima mnogo više od sadašnjih 60 učenika, a da u klupe prvaka sjedne više od ovogodišnjih osam đaka, koji su na poklon od lokalne uprave, uz komplet knjiga, dobili i po 500 maraka.

- Mislim da je ovo jedan veliki podsticaj i velika pomoć roditeljima u našoj da kažem maloj lokalnoj zajednici i nadamo se da će sa ovim lokalna zajednica uspjeti i da će svake naredne godine imati veći broj učenika - istakla je Dragana Čvoro, direktor OŠ "Sveti Sava" Trnovo.

Razloga za zadovoljstvo imaju i studenti – stipendije za sve, čak i za brucoše.

- Kao student mogu reći da mjesečni iznos od 150 maraka znatno olakšava troškove studiranja, pogotovo nama koji svakodnevno plaćamo troškove prevoza. Ovim putem zahvaljujem se rukovodstvu opštine što su imali sluha za studente prve godine - kaže  Isidora Obućina, student Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo.

Namjera je da se sljedeće godine u Trnovu poveća i prošire stimulativne mjere.

- Jedini način sad dalje kako da povećamo broj mladih je da raspišemo javni poziv, da damo za neke zainteresovane porodice koje nemaju riješena stambena pitanja da im znači opština kupi stanove na 10 godina da ne mogu prenijeti u vlasništvo, a to se odnosi na porodice koje imaju dvoje ili više djece - dodao je načelnik Trnova.

Iako mala i nerazvijena, opština Trnovo može poslužiti za primjer i mnogo većim lokalnim zajednicama, jer budućnost svakog društva počiva na mladima.

Video: RTRS

Komentari 0
Povezane vijesti
PSD „Treskavica“ Trnovo organizuje druženje za najmlađe sugrađane 6. maja PSD „Treskavica“ Trnovo organizuje druženje za najmlađe sugrađane 6. maja
Trnovo: Do 8. maja prijave za banjsku rehabilitaciju Trnovo: Do 8. maja prijave za banjsku rehabilitaciju
Krađa u Trnovu Krađa u Trnovu
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    9h 49m
    7
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    9h 54m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    10h 46m
    0
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    23h 16m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    11h 0m
    0