Оптужен да је покушао да прикрије насиље, малтретирана дјевојчица још не иде у школу

17.09.2019. 09:48
0
ИЗВОР: Blic/Kurir

Добривоје Јелић, директор Средње школе Барајево, у којој су двије ученице прошле недјеље тукле своју вршњакињу, данас ће бити смијењен јер је покушао да прикрије вршњачко насиље.

– У школама су у понедјељак биле инспекције и завршен је и стручни надзор. Јелић нема куд, чека га разријешење због његовог опструктивног понашања. Наиме, он је два дана знао за инцидент који се десио, али је чекао и хтио да све гурне под тепих, што је сасвим довољно за смјену. Такође, школа не посједује такозвани тим за насиље. Надлежни који су разговарали с директором школе рекли су да је “он био у стању које личи на припито”, али то се још провјерава – пише Курир.

Истовремено, Младен Шарчевић, министар просвјете, каже за Курир да су одмах предузете све прописане мјере.

– Имамо нулту толеранцију на вршњачко насиље. Нико не смије да прикрива када се оно деси или се дешава у образовним установама јер ће бити санкционисан у складу са законом – рекао је Шарчевић.

Директор Средње школе Барајево, Добривоје Јелић, у јучерашњем телефонском разговору за Блиц рекао нам је слиједеће:

– Одржан је састанак са члановима просвјетне инспекције, школске управе и члановима министарства. Ми водимо васпитно-дисциплински поступак против ученице која је извршила насиље, а у току је и поступак МУП – казао је Јелић, додавши да ће јавност моћи да зна детаље тек након што поступак буде окончан.

Наводе да насиље није пријавио у временском оквиру који налаже закон, директор Јелић децидно одбацује:

– Сутрадан сам покренуо дисциплински поступак. У сриједу је дошло до туче, прикупљао сам информације, нисам јасно знао шта се десило, и у року од 24 сата сам обавијестио школску управу.

Што се смјене тиче, он је з Курир рекао да се њему “нико није обратио поводом наводне смјене”.

– Министарство ме је поставило за директора, министарство ће ме и смијенити, немам шта ја ту да прихватам или не прихватам… Да ли сматрам да треба да поднесем оставку? А шта ви мислите? Која је моја одговорност у свему томе? Чим сам сазнао за инцидент, одмах сам га пријавио, па ја сам био тај који је први покренуо дисциплински поступак против дјевојчице – рекао је Јелић.

Полиција је поднијела кривичне пријаве против И. О. (15) и Д. И. (14) због насилничког понашања јер су малтретирале А. М. (15), а насилницама пријети и избацивање из школе.

Подсјетимо, још један случај вршњачког насиља узнемирио је јавност у петак, када је на друштвеним мрежама освануо језив снимак двије дјевојчице које шамарају и малтретирају трећу, знатно ситнију. Једна од батинашица, као и дјевојчица која је претрпила насиље, и то ко зна колико пута, јер је накнадо објављено још снимака на којима прима шамаре – ученице су Средње школе Барајево.

У изјави за Новости мајка нападнуте дјевојчице истакла је да је захвална свима који су осудили насиље и додала да немили догађај жели да што прије избрише из сјећања.

– Не знам када ће ми се кћерка вратити у школу, размишљали смо и о могућем пребацивању, али пустићемо да све иде својим током. Најважније од свега је да се она смирила, а сада је све у надлежности полиције и тужилаштва како би се ставила тачка на овај случај – додаје она.

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Хаос у школи: Бачен сузавац, више од 30 ђака у болници! Хаос у школи: Бачен сузавац, више од 30 ђака у болници!
Ученица донијела сјекиру у школу Ученица донијела сјекиру у школу
Група ученика претукла вршњака у Тузли: Пријетили му да ће га исјећи Група ученика претукла вршњака у Тузли: Пријетили му да ће га исјећи
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    5h 52m
    8
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    4h 48m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    23h 33m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    20h 32m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    21h 44m
    0