Ђак првак: Дочекајте спремни први дан школе

31.08.2023. 09:00
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Полазак ђака првака у школу је ново поглавље у животу, које зна да буде стресно и родитељима и дјеци.

Да то не буде тако, спремите се на промјену заједно.

- Припрема за полазак у први разред заправо почиње годину раније као предшколска настава. Тада и родитељи с дјететом више пута разговарају о школи, а ових дана можете заједно да се прошетате до школске зграде како би се навикло на путању коју ће прелазити сваки дан

-  Било би добро да дјетету обезбиједите радни простор и да заједно уредите радни кутак. Објасните будућем прваку да ће то бити само његов простор у ком ће учити.

-  Охрабрите дијете да отворено причате о свему што га чека у школи. Избјегавајте да говорите: "Све ће бити супер." Умјесто тога, реците му: "Да, биће много лијепих ствари у школи. Међутим, имаћеш мање времена за игру зато што ћеш морати да радиш домаћи, али ћеш моћи сам да правиш распоред када ћеш да радиш домаћи, а када ћеш се играти".

- Да бисте привикли своје дијете на оно што га чека када крене у први разред, добро је да му представите будућег учитеља. Припремите га тако што ћете му рећи да ће од септембра умјесто васпитачице имати учитеља или учитељицу, да ће она бити добра и љубазна и старати се да сви лијепо уче и напредују. На тај начин дијете ће знати шта да очекује, а у њему ће почети да се рађају позитивне емоције према учитељици.

- Предзнања дјеце која полазе у школу су врло разнолика, али сваки првак би требало да зна своје име и презиме, адресу становања, имена чланова породице, број телефона родитеља, да зна које је доба дана, као и како да поздрави њему познате особе. 

- Када је ријеч о домаћим задацима, будући прваци треба да буду свјесни да су то њихове обавезе, а не обавезе родитеља. Зато се родитељима препоручује да не раде умјесто њих домаћи јер им то послије може само прећи у навику. 

- Дјеца најбоље и најрадије уче кроз игру. Ово је посебно тачно за предшколце. Због тога један од најбољих начина да припремите свог предшколца за оно што га чека од 1. септембра јесте играње школе код куће. Ово је игра коју би требало да понављате свакодневно.

Коментари 0
Повезане вијести
Мали матуранти запалили кров школе у Подгорици Мали матуранти запалили кров школе у Подгорици
Хаос у школи: Бачен сузавац, више од 30 ђака у болници! Хаос у школи: Бачен сузавац, више од 30 ђака у болници!
Ученица донијела сјекиру у школу Ученица донијела сјекиру у школу
Најчитаније
 • Жену и дијете напали у Сарајеву због мајице са обиљежјем "Црвене звезде"
  11h 20m
  37
 • Годишњица убиства Зорице Дивчић
  14h 16m
  1
 • "Вукови са Дрине" - најелитнија јединица Војске Републике Српске
  14h 44m
  14
 • Изнуда у Источном Новом Сарајеву, лице оштећено за 350 КМ
  13h 0m
  0
 • Промовисани доктори наука Универзитета у Источном Сарајеву
  7h 52m
  0