Оптужено 15 физичких и шест правних лица због трговине дипломама

03.07.2024. 13:56
5
ИЗВОР: srna.rs

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против 15 физичких и шест правних лица која се терете за удруживање ради чињења кривичних дјела, коруптивна кривична дјела и недопуштену трговину више десетина високошколских диплома, углавном економске, правне, техничко-инжењерске, здравствене струке, менаџмента и осталих профила образовања.

Оптужена правна лица, односно приватни универзитети, дјеловали су на подручју Бањалуке, Мостара и Брчко дистрикта, а према прикупљеним доказима, издато је најмање 49 високошколских диплома чије ће се поништење тражити у законом предвиђеном поступку, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Оптужени су Зоран Калинић /70/, који је био ангажован као ректор на Независном универзитету Бањалика, Драган Илић /40/, који је био сувласник Високе школе за примијењене и правне науке "Прометеј" Бањалука и Владимир Стојановић /59/, који је био ангажован као вршилац дужности ректора на Универзитету модерних наука ЦКМ Мостар и директор на Високој школи "Унион" Мостар, сви се налазе под мјерама забране одређеним од Суда БиХ.

Оптужени су и Драган Ђурановић /58/, који је био ангажован као ректор на Универзитету за пословни инжењеринг и менаџмент ПИМ Бањалука, Денис Прачић /57/, који је био запослен на Високој школи "Унион" Мостар као менаџер и на Универзитету модерних наука Мостар и налази се под мјерама забране одређеним од Суда БиХ, као и Мирко Туфегџија /62/, запослен по уговору о дјелу у Универзитету ПИМ Бањалука и налази се под мјерама забране одређеним од Суда БиХ.

У саопштењу се наводи да су оптужени Љубиша Тодоровић /43/, који је био запослен у Високој школи "Прометеј" Бањалука и ЦКМ Универзитет Мостар и који се налази под мјерама забране одређеним од Суда БиХ, затим Драган Голијан /71/, који је био професор на "Викторија интернационални универзитет" Мостар, а који је правни сљедник Универзитета модерних наука ЦКМ Мостар, те Васо Пајић /80/, који се налази се под мјерама забране одређеним од Суда БиХ.

Оптужени су и професор емеритус на ПИМ Бањалука Војислав Шкрбић /78/, затим Горан Лаловић /56/, те Душан Перић /60/, који је био запослен по уговору о заступању са Независним универзитетом НУБЛ Бањалука и сви се налазе се под мјерама забране одређеним од Суда БиХ.

Подигнута је оптужница и против Сенада Синановића /72/, Љубинка Добраша /61/ и Миодрага Тепића /57/.

За наведена кривична дјела оптужени су и Независни универзитет за политичке и друштвене науке НУБЛ Бањалука, Висока школа за примијењене и правне науке "Прометеј" Бањалука и Универзитет за пословни инжењеринг и менаџмент ПИМ Бањалука, пословна једница Брчко.

Подигнута је оптужница и против Викторија интернационалног универзитета Мостар, који је правни сљедник Универзитета модерних наука ЦКМ Мостар, Високе школе "Унион" Мостар и Интернационалног универзитета у Брчко дистрикту.

Обимном истрагом Тужилаштва БиХ и Агенције за истраге и заштиту /СИПА/ у протекле двије године прикупљено је више хиљада материјалних доказа, саслушано више од 130 свједока, међу којима су представници академске заједнице, а спроведене су и посебне истражне радње којима су представници полицијских структура били директно ангажовани у разоткривању незаконите продаје и издавања диплома, наведено је у саопштењу.

Тужилаштво БиХ и Сипа прикупили су доказе да лица која су незаконито куповала дипломе у врло малом обиму или чак никако нису учествовала у процесу школовања на високошколским установама, а за куповање незаконитих диплома најчешће су плаћали износе од неколико хиљада евра.

Почињењем кривичних дјела нанесена је велика штета систему високог образовања у БиХ, као и угрожавање свих грађана радом и дјеловањем лица са незаконито стеченим универзитетским дипломама.

Тужилаштво БиХ ће у оквиру поступка тражити да се оптуженим лицима изрекне забрана обављања дужности у високошколским образовним институцијама.

Оптужени се терете за кривична дјела удруживања ради чињења кривичних дјела, злоупотребу службеног положаја или овлаштења, недопуштену трговину, фалсификовање исправа и друга повезана кривична дјела.

Одговорност оптужених тужилачки тим доказиваће позивањем око 70 свједока, осам стручних вјештака, те прилагањем више од 3.000 материјалних доказа, међу којима су и досијеи, те студентска и универзитетска документација, саопштено је из Тужилаштва. 

Коментари 5
  • Generic placeholder image
    Trnovljak 04.07.2024. 14:00
    Prečešljajte i diplome u Trnovu,sve kupljene u Novom Sadu.
  • Generic placeholder image
    Сарајлија 03.07.2024. 21:27
    И Сенад се нађе међу њима?! То је "нека" грешка!?
  • Generic placeholder image
    Roko 03.07.2024. 18:55
    Najunosniji posao, prodaja diploma. Sve diplome sa tih fakulteta ukinuti.
  • Generic placeholder image
    Бимбо 03.07.2024. 17:15
    Прво у тзв.биро за запошљавање,полицију,електро,општине и скупш.града,пошта и ...Има ли ишта да је остало?Заједнички и амбасаде ,места слова...
  • Generic placeholder image
    Www 03.07.2024. 16:52
    Ih,treba krenuti redom po drzavnim institucijama i cesljati ,naci cete ih jos masu
Повезане вијести
Акција СИПА-е у више градова због лажних факултетских диплома Акција СИПА-е у више градова због лажних факултетских диплома
Директор оптужен да је себи и радницима сипао гориво на рачун школе Директор оптужен да је себи и радницима сипао гориво на рачун школе
Оптужени у предмету "Босналијек" осуђени на 39 година затвора Оптужени у предмету "Босналијек" осуђени на 39 година затвора
Најчитаније
  • Возач камиона у 15 минута учествовао у три саобраћајне незгоде
    12h 30m
    1
  • Професор доктор Коста Тодоровић: Пионир српске епидемиологије
    7h 33m
    1
  • Гибаница од ломљених кора
    5h 23m
    0
  • Игор Кушић завршио школовање на Високим студијима безбједности и одбране Републике Србије
    9h 15m
    0
  • У понедјељак у Палама комеморација поводом смрти Уроша Пене
    15h 29m
    0