Оптужница против Керима Лучаревића због злочина у Добровољачкој

22.12.2022. 14:19
0
ИЗВОР: srna.rs

Суд БиХ потврдио је оптужницу против Керима Лучаревића која га терети за злочин против ратних заробљеника, рањеника и болесника, цивилног становништва, те противправно убијање и рањавање у сарајевској Добровољачкој улици 3. маја 1992. године.

Лучаревић се терети да, у својству команданта Војне полиције Републичког штаба Територијалне одбране БиХ, није предузео неопходне и разумне мјере да буду кажњени починиоци убистава војника и цивила након напада и заустављања колоне Југословенске народне армије у Добровољачкој улици, као и они који су војнике психички и физички злостављали, иако је за иста кривична дјела знао.

Њега оптужница терети и да није предузео ништа да спријечи починиоце који су злостављали заробљенике у просторијама ФИС-а, Штаба Територијалне одбране БиХ у згради Предсједништва БиХ и на петом спрату Централног затвора, и да су у томе учествовали њему подређени војни полицајци, преноси Бирн.

Тужилаштво БиХ је због злочина у Добровољачкој улици у априлу подигло оптужницу против некадашњих политичких, војних и полицијских функционера Ејупа Ганића, Заима Бацковића, Хамида Бахте, Хасана Ефендића, Фикрета Муслимовића, Јусуфа Пушине, Бакира Алиспахића, Енеса Бездроба, Исмета Дахића и Махира Жишка, а суђење у овом предмету почело је недавно. 

Коментари 0
Повезане вијести
Отказано суђење за злочине над Србима у Јошаници Отказано суђење за злочине над Србима у Јошаници
Намјештени конкурси у институцијама БиХ стара бољка Намјештени конкурси у институцијама БиХ стара бољка
За данас заказано суђење за злочин над српским цивилима у Јошаници За данас заказано суђење за злочин над српским цивилима у Јошаници
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    31m
    0
  • Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца
    23h 28m
    0
  • Трудница теже повријеђена након напада пса луталице
    18h 14m
    0
  • Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
    19h 29m
    0
  • Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
    20h 5m
    0