Оптужница за злочине над Србима у Јошаници враћена на дораду

24.08.2023. 09:48
0
ИЗВОР: srna.rs

Суд БиХ вратио је Тужилаштву на дораду оптужницу против 13 некадашњих команданата и припадника такозване Армије БиХ због злочина над жртвама српске националности у мјесту Јошаница код Фоче почињених у децембру 1992. године, као и злочина на подручју Вишеграда и Чајнича.

- Суд је сходно одредбама процесног закона 18. августа оптужницу вратио Тужилаштву БиХ на уређење из разлога прописаних одредбама члана 228. у вези са чланом 148. Закона о кривичном поступку (ЗКП) БиХ - потврђено је Срни у овој правосудној институцији.

Рок за уређење оптужнице је 15 дана од дана пријема дописа, а рок од 15 дана за одлучивање о евентуалној уређеној оптужници почиње тећи изнова, навели су у одговору из Суда БиХ и додали да су допис Тужилаштва добили 18. августа.

За ратне злочине над жртвама српске националности у Јошаници код Фоче почињене у децембру 1992. године, када је убијено 56 цивила српске националности, рањено око 10 особа, оптужница терети Ферида Буљубашића, Ахмета и Изета Сејдића, Рашида Собу, Шевку Глушца, Закира Јамака, Бахрудина Мухића званог Бане, Адема Фехрића, Мустафу Пољу, Енвера Кустуру званог Пена, Мухамеда Лиску, Сакиба Чакара и Мунира Налу, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Злочин се десио  на Никољдан, 19. децембра 1992. године. Тужилаштво је навело да је оружани напад који су водили и у којем су учествовали оптужени, извршен на небрањено село насељено цивилима, а међу жртвама је било старијих особа, жена и дјеце.

Најстарија жртва био је мушкарац од 88 година, а најмлађа двогодишња дјевојчица Данка. Тада су убијени и десетогодишња Драгана и седмогодишњи Дражен.

- Неке од жртава су мучене и убијене на изузетно свиреп начин - наводи се у саопштењу.

Тужилаштво терети Ахмета Сејдића, као некадашњег команданта бригаде и члана штаба Територијалне одбране и за злочине у селима Клисуре, Бурсићи и Хадровићи, на подручју Вишеграда, почињене у августу 1992. године.

Села су била изван сукоба и настањена цивилним становништвом српске националности, а у њима је приликом напада убијено осам особа, међу којима је најстарија жртва била жена од 90 година.

Сејдић је 2020. године правоснажно ослобођен оптужби за злочине на подручју Горажда и Рудог почињене у периоду од јула 1992. до фебруара 1993. године.

Ферид Буљубашић, као командант и надређена особа, додатно се терети за ратне злочине почињене у фебруару 1993. над цивилима српске националности у селима око Чајнича, гдје је, при нападу у којем су војници Армије БиХ дошли преко територије Црне Горе на подручју села Шапићи, Трпиње, Тројан и Поникве, из аутоматског оружја убили 11 цивила српске националности, међу којима су били старији мушкарци, жене и једно дијете.

Тужилаштво је наводе оптужнице планирало доказивати позивањем више од 400 свједока и прилагањем више од 1.200 доказних материјала.

Коментари 0
Повезане вијести
Суђење Ћамилу Рамићу: Вјештак говорио о повредама заробљених Срба Суђење Ћамилу Рамићу: Вјештак говорио о повредама заробљених Срба
Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и експлозивних средстава Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и е...
Мртве из Јошанице одвезли су у два камиона Мртве из Јошанице одвезли су у два камиона
Најчитаније
  • Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
    19h 38m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    9h 34m
    0
  • Нерадни дан у Српској
    21h 25m
    0
  • Велики успјех нашег тенисера Николе Голијанина
    17h 5m
    0
  • Дан побједе над фашизмом и Дан Европе
    20h 25m
    0