Optužnica za zločine nad Srbima u Jošanici vraćena na doradu

24.08.2023. 09:48
0
IZVOR: srna.rs

Sud BiH vratio je Tužilaštvu na doradu optužnicu protiv 13 nekadašnjih komandanata i pripadnika takozvane Armije BiH zbog zločina nad žrtvama srpske nacionalnosti u mjestu Jošanica kod Foče počinjenih u decembru 1992. godine, kao i zločina na području Višegrada i Čajniča.

- Sud je shodno odredbama procesnog zakona 18. avgusta optužnicu vratio Tužilaštvu BiH na uređenje iz razloga propisanih odredbama člana 228. u vezi sa članom 148. Zakona o krivičnom postupku (ZKP) BiH - potvrđeno je Srni u ovoj pravosudnoj instituciji.

Rok za uređenje optužnice je 15 dana od dana prijema dopisa, a rok od 15 dana za odlučivanje o eventualnoj uređenoj optužnici počinje teći iznova, naveli su u odgovoru iz Suda BiH i dodali da su dopis Tužilaštva dobili 18. avgusta.

Za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u Jošanici kod Foče počinjene u decembru 1992. godine, kada je ubijeno 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko 10 osoba, optužnica tereti Ferida Buljubašića, Ahmeta i Izeta Sejdića, Rašida Sobu, Ševku Glušca, Zakira Jamaka, Bahrudina Muhića zvanog Bane, Adema Fehrića, Mustafu Polju, Envera Kusturu zvanog Pena, Muhameda Lisku, Sakiba Čakara i Munira Nalu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Zločin se desio  na Nikoljdan, 19. decembra 1992. godine. Tužilaštvo je navelo da je oružani napad koji su vodili i u kojem su učestvovali optuženi, izvršen na nebranjeno selo naseljeno civilima, a među žrtvama je bilo starijih osoba, žena i djece.

Najstarija žrtva bio je muškarac od 88 godina, a najmlađa dvogodišnja djevojčica Danka. Tada su ubijeni i desetogodišnja Dragana i sedmogodišnji Dražen.

- Neke od žrtava su mučene i ubijene na izuzetno svirep način - navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo tereti Ahmeta Sejdića, kao nekadašnjeg komandanta brigade i člana štaba Teritorijalne odbrane i za zločine u selima Klisure, Bursići i Hadrovići, na području Višegrada, počinjene u avgustu 1992. godine.

Sela su bila izvan sukoba i nastanjena civilnim stanovništvom srpske nacionalnosti, a u njima je prilikom napada ubijeno osam osoba, među kojima je najstarija žrtva bila žena od 90 godina.

Sejdić je 2020. godine pravosnažno oslobođen optužbi za zločine na području Goražda i Rudog počinjene u periodu od jula 1992. do februara 1993. godine.

Ferid Buljubašić, kao komandant i nadređena osoba, dodatno se tereti za ratne zločine počinjene u februaru 1993. nad civilima srpske nacionalnosti u selima oko Čajniča, gdje je, pri napadu u kojem su vojnici Armije BiH došli preko teritorije Crne Gore na području sela Šapići, Trpinje, Trojan i Ponikve, iz automatskog oružja ubili 11 civila srpske nacionalnosti, među kojima su bili stariji muškarci, žene i jedno dijete.

Tužilaštvo je navode optužnice planiralo dokazivati pozivanjem više od 400 svjedoka i prilaganjem više od 1.200 dokaznih materijala.

Komentari 0
Povezane vijesti
Suđenje Ćamilu Ramiću: Vještak govorio o povredama zarobljenih Srba Suđenje Ćamilu Ramiću: Vještak govorio o povredama zarobljenih Srba
Suđenje Dudakoviću: Povrede na pojedinim stradalim Srbima ukazuju na oštećenja od metaka i eksplozivnih sredstava Suđenje Dudakoviću: Povrede na pojedinim stradalim Srbima ukazuju na oštećenja od metaka i e...
Mrtve iz Jošanice odvezli su u dva kamiona Mrtve iz Jošanice odvezli su u dva kamiona
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    6h 21m
    6
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    6h 26m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    7h 18m
    0
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    19h 48m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    7h 32m
    0