Ординације да се појачано посвете узимању анамнезе

05.03.2020. 17:41
0
ИЗВОР: Srna

Комора доктора медицине Републике Српске с циљем превенције вируса корона препоручила је ординацијама да наставе примјењивати класичне методе заштите од инфекције, да се појачано посвете узимању анамнезе, са акцентом на епидемиолошке елементе у вези са путовањима у кризна подручја, породичну анамнезу и могуће контакте са особама из кризних подручја.
Из Коморе су ординацијама препоручили да смање број пацијената у чекаоницама што је више могуће, те да уведу бесконтактно мјерење температуре.

- Ординацијама које у мањој или већој мјери лијече стране држављане савјетујемо увођење посебног анамнестичког листа за ове пацијенте са акцентом на питања која се фокусирају на потенцијалног клицоношу - саопштено је из Коморе доктора медицине Српске.

У Комори сматрају да је у здравственим установама потребно појачати едукацију запослених како би што успјешније препознали евентуалне клицоноше, те заштитили себе, друге пацијенте и остало особље.

- Предлажемо да се прегледи за ризичне групе, као што су старији и имунодефицијентни пацијенти, одгоде уколико нису неопходни - наводи се у саопштењу.

Комор сматра да здравствени систем Републике Српске мора да настави да функционише, те да сви пацијенти морају имати могућност адекватне здравствене његе и лијечења без обзира да ли је ријеч о страним или нашим држављанима, наравно уз придржавање свих упутстава надлежних институција Републике Српске.

- Надлежни органи и здравствене установе Републике Српске на вријеме и адекватно су урадили све припреме за овакву ситуацију и Република Српска је спремна дочекала појаву вируса корона и у нашој земљи - наводи се у саопштењу.

Из Коморе су пацијентима поручили да нема мјеста за панику, те да пацијенти без симптома не треба да се јављају на преглед јер ће и на тај начин смањити могућност ширења инфекције.

- Свим пацијентима савјетујемо да се придржавају савјета својих љекара, а љекарска професија ће несебично и пожртвовано као и у многим приликама до сада, учинити све да заштити ваше здравље - наводи се у саопштењу. 

Коментари 0
Повезане вијести
Шеранић најавио нове мјере због короне Шеранић најавио нове мјере због короне
У Њемачкој се предлаже поновно ношење маски У Њемачкој се предлаже поновно ношење маски
Укинута ванредна ситуација у Српској, грађани да се пријаве на здравствено осигурање Укинута ванредна ситуација у Српској, грађани да се пријаве на здравствено осигурање
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    42m
    3
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    23h 38m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    18h 23m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    15h 22m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    16h 34m
    0