Организован сусрет писаца Русије и Српске и уручена донација књига

02.10.2024. 19:32
0
ИЗВОР: srna.rs

Матична библиотека Источно Сарајево и Амбасада Русије у БиХ организовали су данас сусрет писаца Русије и Републике Српске у Источном Сарајеву, а основна тема је прошлост и савременост руске, односно српске књижевности.

Овом приликом Матичној библиотеци уручено је 300 књига савремене руске књижевности које је донирала Асоцијација савеза писаца и издавача Русије.

Директор Матичне библиотеке Источно Сарајево Наташа Кулашинац изјавила је новинарима да ће овом донацијом сигурно обогатити Одјељење стране књиге.

Слика

Фото: srna.rs 

- Сви они који изучавају руску књижевност, историчари, теоретичари моћи ће од сада да користе ове књиге савремене руске књижевности. Морам да нагласим да је Матична библиотека прије двије седмице покренула курс руског језика, па се надамо да ће и наши полазници да усаврше знање читајући ове књиге - додала је Кулашинчева.

Она је навела да библиотека већ посједује значајан број књига руске књижевности, око 2.000 наслова.

Савјетник за културну, научну и образовну сарадњу Амбасаде Руске Федерације у БиХ Јуриј Пичугин захвалио је за сарадњу Матичној библиотеци која је током посљедње двије године покренула низ иницијатива.

Он је додао да су Дом руског насљеђа у иностранству у сарадњи са Асоцијацијом савеза писаца и издавача Русије донирали књиге различитих наслова и изразио наду да ће то бити корисно и за студенте, професоре и све којима су интересантни руски језик и култура.

Слика

Фото: srna.rs 

Представник Асоцијације Олга Новикове причала је о свему шта се дешавало у руској књижевности у посљедњих 40 година. Новикова је руски писац и замјеник шефа одјељења за прозу у књижевном магазину "Нови свијет".

Она је захвалила Матичној библиотеци и свима који су учествовали у организацији сусрета, додајући да јој је драго што је амбасадор руске књижевности у Републици Српској.

- Покушала сам да објасним шта је руска савремена литература, који су савремени руски писци и да се препозна њихова вриједност - навела је Новикова, а осим ње говорила је и српска књижевница Маријана Петронић.

Надежда Ерјомина из Асоцијације савеза писаца и издавача Русије изјавила је да је срећна и задовољна што је посјетила Републику Српску, захваливши за братски пријем.

- Наш основни циљ је подршка писцима. Подршка свима који се баве писањем, тако да имамо посебне програме подршке дјеци која су покушала да пишу као и младим писцима - навела је Ерјомина.

Слика

Фото: srna.rs 
 Шеф међународног одјела Дома руског насљеђа у иностранству Јелена Кривова је изјавила да раде на очувању руске историје и да су Републику Српску први пут посјетили 2014. године и тада донирали књиге Универзитету у Источном Сарајеву.

- До сада смо донирали књиге Универзитету у Бањалуци, Мостару, Сарајеву и духовном центру који је у изградњи у Бањалуци. Данас сам посебно обрадована што смо у Матичној библиотеци Источно Сарајево и надам се да је ово тек почетак наше плодотворне сарадње и да ово није посљедњи пут да поклањамо књиге и да се састајемо на овај начин - поручила је Кривова.

Коментари 0
Повезане вијести
"Дани тикве“ у Источном Сарајеву 5. и 6. октобра "Дани тикве“ у Источном Сарајеву 5. и 6. октобра
У септембру рођено 50 беба у Источном Сарајеву У септембру рођено 50 беба у Источном Сарајеву
Уприличен пријем за 78 бруцоша на Електротехничком факултету (ФОТО) Уприличен пријем за 78 бруцоша на Електротехничком факултету (ФОТО)
Најчитаније
  • Тежак судар ђачког аутобуса и аутомобила
    14h 6m
    0
  • Ученик (13) претучен у основној школи: "Сина ми је песницама ударао отац његовог вршњака"
    4h 50m
    1
  • У Источној Илиџи прва нерадна недјеља биће 6. октобра
    12h 26m
    2
  • Кроз гусле струјао и бол и надање цијелог народа: 257 година од рођења Филипа Вишњића
    13h 57m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    5h 22m
    0