Organizovan susret pisaca Rusije i Srpske i uručena donacija knjiga

02.10.2024. 19:32
0
IZVOR: srna.rs

Matična biblioteka Istočno Sarajevo i Ambasada Rusije u BiH organizovali su danas susret pisaca Rusije i Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, a osnovna tema je prošlost i savremenost ruske, odnosno srpske književnosti.

Ovom prilikom Matičnoj biblioteci uručeno je 300 knjiga savremene ruske književnosti koje je donirala Asocijacija saveza pisaca i izdavača Rusije.

Direktor Matične biblioteke Istočno Sarajevo Nataša Kulašinac izjavila je novinarima da će ovom donacijom sigurno obogatiti Odjeljenje strane knjige.

Slika

Foto: srna.rs 

- Svi oni koji izučavaju rusku književnost, istoričari, teoretičari moći će od sada da koriste ove knjige savremene ruske književnosti. Moram da naglasim da je Matična biblioteka prije dvije sedmice pokrenula kurs ruskog jezika, pa se nadamo da će i naši polaznici da usavrše znanje čitajući ove knjige - dodala je Kulašinčeva.

Ona je navela da biblioteka već posjeduje značajan broj knjiga ruske književnosti, oko 2.000 naslova.

Savjetnik za kulturnu, naučnu i obrazovnu saradnju Ambasade Ruske Federacije u BiH Jurij Pičugin zahvalio je za saradnju Matičnoj biblioteci koja je tokom posljednje dvije godine pokrenula niz inicijativa.

On je dodao da su Dom ruskog nasljeđa u inostranstvu u saradnji sa Asocijacijom saveza pisaca i izdavača Rusije donirali knjige različitih naslova i izrazio nadu da će to biti korisno i za studente, profesore i sve kojima su interesantni ruski jezik i kultura.

Slika

Foto: srna.rs 

Predstavnik Asocijacije Olga Novikove pričala je o svemu šta se dešavalo u ruskoj književnosti u posljednjih 40 godina. Novikova je ruski pisac i zamjenik šefa odjeljenja za prozu u književnom magazinu "Novi svijet".

Ona je zahvalila Matičnoj biblioteci i svima koji su učestvovali u organizaciji susreta, dodajući da joj je drago što je ambasador ruske književnosti u Republici Srpskoj.

- Pokušala sam da objasnim šta je ruska savremena literatura, koji su savremeni ruski pisci i da se prepozna njihova vrijednost - navela je Novikova, a osim nje govorila je i srpska književnica Marijana Petronić.

Nadežda Erjomina iz Asocijacije saveza pisaca i izdavača Rusije izjavila je da je srećna i zadovoljna što je posjetila Republiku Srpsku, zahvalivši za bratski prijem.

- Naš osnovni cilj je podrška piscima. Podrška svima koji se bave pisanjem, tako da imamo posebne programe podrške djeci koja su pokušala da pišu kao i mladim piscima - navela je Erjomina.

Slika

Foto: srna.rs 
 Šef međunarodnog odjela Doma ruskog nasljeđa u inostranstvu Jelena Krivova je izjavila da rade na očuvanju ruske istorije i da su Republiku Srpsku prvi put posjetili 2014. godine i tada donirali knjige Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

- Do sada smo donirali knjige Univerzitetu u Banjaluci, Mostaru, Sarajevu i duhovnom centru koji je u izgradnji u Banjaluci. Danas sam posebno obradovana što smo u Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo i nadam se da je ovo tek početak naše plodotvorne saradnje i da ovo nije posljednji put da poklanjamo knjige i da se sastajemo na ovaj način - poručila je Krivova.

Komentari 0
Povezane vijesti
"Dani tikve“ u Istočnom Sarajevu 5. i 6. oktobra "Dani tikve“ u Istočnom Sarajevu 5. i 6. oktobra
U septembru rođeno 50 beba u Istočnom Sarajevu U septembru rođeno 50 beba u Istočnom Sarajevu
Upriličen prijem za 78 brucoša na Elektrotehničkom fakultetu (FOTO) Upriličen prijem za 78 brucoša na Elektrotehničkom fakultetu (FOTO)
Najčitanije
  • Težak sudar đačkog autobusa i automobila
    14h 9m
    0
  • Učenik (13) pretučen u osnovnoj školi: "Sina mi je pesnicama udarao otac njegovog vršnjaka"
    4h 53m
    1
  • U Istočnoj Ilidži prva neradna nedjelja biće 6. oktobra
    12h 29m
    2
  • Kroz gusle strujao i bol i nadanje cijelog naroda: 257 godina od rođenja Filipa Višnjića
    14h 0m
    0
  • Zemljotres u BiH
    5h 25m
    0