Организована презентација о могућностима запошљавања лица са инвалидитетом

25.11.2021. 13:40
0
ИЗВОР: СРНА

У Источном Сарајеву одржана је презентација о могућностима запошљавања лица са инвалидитетом, у организацији Фонда за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида Републике Српске и "Каритаса БиХ", која је окупила особе са инвалидитетом, те представнике локалне управе и других организација цивилног друштва.
Руководилац Службе за анализу и развој у Фонду за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида Вјекослав Марковиновић истакао је да је евидентан пад запослења лица са инвалидитетом из више разлога, напомињући да је један од недостатака и непостојање јединствене базе о броју лица са инвалидитетом.

Он је додао да је циљ презентације упознати учеснике о правима и обавезама при запошљавању лица са инвалидитетом, јер је то велика непознаница и за послодавце, али и за локална удружења.

Он је додао да ће презентација сутра да буде реализована у Требињу, а у децембру у дистрикту Брчко, те да је у плану и састанак са Унијом послодаваца у Бањалуци.

-Ми ћемо тражити састанак са представницима удружења лица са инвалидитетом како би преко њих крајни корисници сазнали више о правима која могу да остваре путем Фонда - истакао је Марковиновић.

Златко Малић из "Каритаса БиХ", који води пројекат, истакао је да је циљ јавне презентације промовисати право на рад и запошљавање особа са инвалидитетом.

Он је додао да је ово седамнаеста јавна презентација организована у БиХ.

-Нажалост, далеко смо од неког оптималног рјешења и још наилазимо на велики број препрека у процесу запошљавања. Такође, једна од препрека је и непостојање заједничке базе података о броју особа са инвалидитетом како на нивоу БиХ, тако и ентитета - истакао је Малић.

Према његовим ријечима, чињеница је да су и особе са инвалидитетом често пасивне и недовољно активно траже посао.

-Велики проблем је и што већина послодаваца и даље не жели да запосли особу са инвалидитетом. Нама је поражавајућа и чињеница да се унутар јавних установа и даље не примјењује Закон о запошљавању особа са инвалидитетом - истакао је Малић.

Он наводи да су даље присутне бројне препреке међу којима се истичу недовољна информисаност послодаваца, предрасуде у друштву, пасивност и недовољно развијене компетенције особа с инвалидитетом, те слаба примјена постојећих закона.

Предсједник Управног одбора Удружења ампутираца Источно Сарајево Срђан Јеремић сматра да особа са инвалидитетом јако мало знају о правима на рад и запошљавање, те се јако лоше промовише закон.

-Послодавци су неинформисани да имају право за добијање стимуланса приликом запошљавања лица са инвалидитетом, да им се враћа дио доприноса. Такође, особе са инвалидитетом које желе да раде нису информисане о томе и тешко долазе до радног мјеста. Потребна је боља промоција закона - сматра Јеремић.

Он је напоменуо да Фонд за рехабилитацију у дјеловању има и могућност преобуке особа са инвалидитетом, те да могу да се дошколују за неко ново занимање које њима може да буде прилагођено.

Презентација се организује у оквиру пројекта "Промоција права на рад и запопошљавање особа с инвалидитетом" који финансира Амбасада САД у БиХ.

У оквиру пројекта организоване су различите активности с циљем промоције права на рад и запошљавање особа с инвалидитетом попут јавних презентација, обуке за младе особе с инвалидитетом, интернет кампање и стручне конференције, радни састанци и слично
.

Коментари 0
Повезане вијести
ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
Представљена издања Универзитета у Источном Сарајеву на београдском сајму књига Представљена издања Универзитета у Источном Сарајеву на београдском сајму књига
Никола Голијанин освојио завршни тениски Мастерс турнир Никола Голијанин освојио завршни тениски Мастерс турнир
Најчитаније
  • Планирани прекиди електричне енергије
    14h 21m
    1
  • Медицинари из болнице “Србија” отишли у приватну клинику у Сарајеву
    3h 16m
    5
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    12h 19m
    0
  • Кумановска битка – Брза побједа српске војске
    13h 24m
    0
  • Тешка саобраћајна незгода у БиХ
    2h 56m
    0