Organizovana prezentacija o mogućnostima zapošljavanja lica sa invaliditetom

25.11.2021. 13:40
0
IZVOR: SRNA

U Istočnom Sarajevu održana je prezentacija o mogućnostima zapošljavanja lica sa invaliditetom, u organizaciji Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Republike Srpske i "Karitasa BiH", koja je okupila osobe sa invaliditetom, te predstavnike lokalne uprave i drugih organizacija civilnog društva.
Rukovodilac Službe za analizu i razvoj u Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Vjekoslav Markovinović istakao je da je evidentan pad zaposlenja lica sa invaliditetom iz više razloga, napominjući da je jedan od nedostataka i nepostojanje jedinstvene baze o broju lica sa invaliditetom.

On je dodao da je cilj prezentacije upoznati učesnike o pravima i obavezama pri zapošljavanju lica sa invaliditetom, jer je to velika nepoznanica i za poslodavce, ali i za lokalna udruženja.

On je dodao da će prezentacija sutra da bude realizovana u Trebinju, a u decembru u distriktu Brčko, te da je u planu i sastanak sa Unijom poslodavaca u Banjaluci.

-Mi ćemo tražiti sastanak sa predstavnicima udruženja lica sa invaliditetom kako bi preko njih krajni korisnici saznali više o pravima koja mogu da ostvare putem Fonda - istakao je Markovinović.

Zlatko Malić iz "Karitasa BiH", koji vodi projekat, istakao je da je cilj javne prezentacije promovisati pravo na rad i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

On je dodao da je ovo sedamnaesta javna prezentacija organizovana u BiH.

-Nažalost, daleko smo od nekog optimalnog rješenja i još nailazimo na veliki broj prepreka u procesu zapošljavanja. Takođe, jedna od prepreka je i nepostojanje zajedničke baze podataka o broju osoba sa invaliditetom kako na nivou BiH, tako i entiteta - istakao je Malić.

Prema njegovim riječima, činjenica je da su i osobe sa invaliditetom često pasivne i nedovoljno aktivno traže posao.

-Veliki problem je i što većina poslodavaca i dalje ne želi da zaposli osobu sa invaliditetom. Nama je poražavajuća i činjenica da se unutar javnih ustanova i dalje ne primjenjuje Zakon o zapošljavanju osoba sa invaliditetom - istakao je Malić.

On navodi da su dalje prisutne brojne prepreke među kojima se ističu nedovoljna informisanost poslodavaca, predrasude u društvu, pasivnost i nedovoljno razvijene kompetencije osoba s invaliditetom, te slaba primjena postojećih zakona.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja amputiraca Istočno Sarajevo Srđan Jeremić smatra da osoba sa invaliditetom jako malo znaju o pravima na rad i zapošljavanje, te se jako loše promoviše zakon.

-Poslodavci su neinformisani da imaju pravo za dobijanje stimulansa prilikom zapošljavanja lica sa invaliditetom, da im se vraća dio doprinosa. Takođe, osobe sa invaliditetom koje žele da rade nisu informisane o tome i teško dolaze do radnog mjesta. Potrebna je bolja promocija zakona - smatra Jeremić.

On je napomenuo da Fond za rehabilitaciju u djelovanju ima i mogućnost preobuke osoba sa invaliditetom, te da mogu da se doškoluju za neko novo zanimanje koje njima može da bude prilagođeno.

Prezentacija se organizuje u okviru projekta "Promocija prava na rad i zapopošljavanje osoba s invaliditetom" koji finansira Ambasada SAD u BiH.

U okviru projekta organizovane su različite aktivnosti s ciljem promocije prava na rad i zapošljavanje osoba s invaliditetom poput javnih prezentacija, obuke za mlade osobe s invaliditetom, internet kampanje i stručne konferencije, radni sastanci i slično
.

Komentari 0
Povezane vijesti
ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
Predstavljena izdanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu na beogradskom sajmu knjiga Predstavljena izdanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu na beogradskom sajmu knjiga
Nikola Golijanin osvojio završni teniski Masters turnir Nikola Golijanin osvojio završni teniski Masters turnir
Najčitanije
  • Medicinari iz bolnice “Srbija” otišli u privatnu kliniku u Sarajevu
    5h 8m
    7
  • Planirani prekidi električne energije
    16h 13m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    14h 11m
    0
  • Kumanovska bitka – Brza pobjeda srpske vojske
    15h 16m
    0
  • Teška saobraćajna nezgoda u BiH
    4h 48m
    0