"Орлови" у Катару чекају старе дужнике

01.04.2022. 21:41
1
ИЗВОР: glassrpske.com

Фудбалска репрезентација Србије сазнала је противнике у групној фази Свјетског првенства у Катару, а њихова имена су Бразил, Швајцарска и Камерун. Игром судбине и, како то воле да кажу, вољом жријеба одлучено је да ће се "орлови" за пласман у осмину финала поново борити против Бразилаца и Швајцараца, баш као и прије четири године на Мондијалу у Русији. Тешку групу заокружило је извлачење селекције Камеруна, једне од највећих и најуспјешнијих са територије Африке.

Тада, под вођством селектора Младена Крстајића, национални тим није успио да се пласира у осмину финала, иако је на старту такмичења тријумфовао над Костариком.

Међутим, порази против Швајцарске и Бразила у наставку такмичења, уз неке у најмању руку сумњиве судијске одлуке, значили су да "орлови" још нису осјетили сласт нокаут фазе у 21. вијеку.

Четири године касније ситуације је много другачија, посебно од доласка Драгана Стојковића Пиксија на мјесто селектора, који је вратио самопоуздање играчима, повјерење у изабране момке и изградио култ репрезентације о којем се много прича, преноси у анализи РТС.

Слиједећа прилика да се направи запажен резултат биће Свјетско првенство у Катару, прво које ће бити играно на јесен, односно од 21. новембра до 18. децембра,

Бразил – најбоља репрезентација на свијету

Не треба много говорити о Бразилу, земљи која се пет пута пела на свјетски трон и која је у овом тренутку прва на Фифиној ранг-листи. Бразилци су једина репрезентација која је играла на сваком свјетском првенству, али већ пуне двије деценије немају успјеха на Мондијалима.

Посљедњи пут "селесао" је подигао "богињу" 2002. године у Јапану и Јужној Кореји, са чувеном генерацијом коју су чинили Роналдо, Роналдињо, Ривалдо, Кафу, Роберто Карлос и други.

Бразил је доминантно прошао кроз јужноамеричке квалификације и освојио их без пораза и са 45 бодова, а на 17 утакмица постигао је 40 голова и примио само пет. Тренутно је овај тим у серији од 11 мечева у којима није осјетио неуспјех, а посљедњи им се десио прије скоро девет мјесеци против Аргентине.

Јасно је да Србији највећа опасност пријети од нападачког дијела екипе који предводи суперстар Пари Сен Жермена Нејмар, а уз њега су ту Винисијус жуниор, Габријел Жезус, Роберто Фирмино, Ришарлисон, Ентони, Родриго.

Међутим, ни други дијелови бразилског тима нису много слабији – два понајбоља свјетска голмана на располагању су селектору Титеу, у питању су Алисон и Едерсон који доминирају у Премијер лиги, док одбрану и везни ред "попуњавају" имена попут Маркињоша, Тијага Силве, Данија Алвеса, Данила, Едера Милитаа, Каземира, Фабиња, Филипеа Кутиња, Фреда...

Тите воли да игра у формацији 4-2-3-1 која у нападачким акцијама често изгледа као класична поставка 4-3-3, где су посебно опасни бочни играчи.

Најбољи стријелац екипе је споменути Нејмар, који ће имати додатни мотив у свакој утакмици, пошто му недостаје само шест погодака да изједначи рекорд легендарног Пелеа који је најбољи стријелац Бразила у историји.

Србија и Бразил отвориће групу Г утакмицом у четвртак, 24. новембра.

Камерун – прави неукротиви лавови

Камерунце је неколико секунди дијелило да не буду дио највеће фудбалске смотре, али су захваљујући драматичном тријумфу у Алжиру обезбиједили визу за Катар. Алжирци су у реваншу финала афричког плеј-офа имали резултат који их води на Свјетско првенство (1:1), прије него што их је растужио Токо Екамби.

Екамби је у четвртом минуту надокнаде другог продужетка погодио за 2:1 и огромно славље изабраника селектора Ригобера Сонга.

"Неукротиви лавови", како је званични надимак екипе, пласирали су се осми пут у историји на неко свјетско првенство, а до сада им је најбољи учинак четвртфинале из 1990. године.

Камерун је петоструки шампион Африке (посљедњу титулу освојили 2017), једном су освојили олимпијско злато, а 2003. били финалисти Купа конфедерација, традиционалног такмичења које служи као увертира за Мондијал.

Земља из централног дијела "црног континента" поново има изузетно јаку генерацију коју, поред споменутог Екамбија, предводе играч минхенског Бајерна Ерик Максим Шупо-Мотанг, односно Винсент Абубакар, Андре Онана, Мајкл Нгаду, као и некадашњи члан Партизана Леандре Тавамба.

Камерун је један од најнеугоднијих тимова из четвртог шешира и актуелна генерација нада се да ће моћи да понови игре и успјехе чувених Самјуела Етоа, Роже Мила, Пјер Вебо.

Србија и Камерун играће другу утакмицу у групу, у понедјељак 28. новембра.

Швајцарска – највећи дужник Србије

Ако сте српске навијаче прије жријеба у Дохи питали кога би највише вољели да извуку, већина би вјероватно рекла Швајцарску. Не због тога што су Швајцарци лак противник, него због чињенице да су велики дужници Србије и да "орлови" морају да им се реванширају.

Разлог је споменути окршај из Русије прије четири године, када је Швајцарска послије преокрета надиграла наше момке и ставила их у веома тешку ситуацију.

Предвођен Џерданом Шачиријем и Гранитом Џаком, момцима поријеклом са ових простора, "крсташи" су искористили све тактичке слабости тадашњег селектора Крстајића и остварили важан тријумф, а исти зачинили показивањем двоглавог орла.

Јасно је да ће и овога пута дуел двије репрезентације превазићи спортске оквире и то је нешто на шта Србија мора да буде спремна и да се чува провокација и већих испада.

Највише због чињенице да Швајцарска није репрезентација која је јача од српске, штавише, можда је у овом тренутку и слабија јер су сви главни играчи давно прошли зенит каријера. Споменути Шаћири и Џака су баш у 2018. достигли најбољу форму, док ни остали нису "бауци".

Немају изразиту звијезду и човјека који их носи у игри, већ се ослањају на тимски напор и посебно на адреналин и набој који имају када им је на грудима национални грб.

Квалификације су завршили као првопласирани испред европског првака Италије, а примили су само два поготка, што је још један позив на опрез код "орлова".

Србија и Швајцарска затварају групну фазу утакмицом у петак, 2. децембра.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    TSRS 01.04.2022. 22:07
    Trazili smo Brazil da se igramo :)
    Bice zanimliivo...
Повезане вијести
Дерби Прве лиге игра се у Источној Илиџи: "Мотористи" руше лидера Дерби Прве лиге игра се у Источној Илиџи: "Мотористи" руше лидера
Ближи се камп Црвене звезде у Источној Илиџи, пријаве још увијек отворене Ближи се камп Црвене звезде у Источној Илиџи, пријаве још увијек отворене
Представљен дрес Србије за Европско првенство (ФОТО) Представљен дрес Србије за Европско првенство (ФОТО)
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    11h 39m
    8
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    11h 53m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    14h 10m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    11h 45m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    4h 0m
    0