Оскрнављено црквиште у Међугори на КиМ

23.09.2024. 13:12
0
ИЗВОР: srna.rs

Епархија рашко-призренска саопштила је да је скрнављење историјског црквишта у Међугори, у области Ибарског Колашина, нескривена непријатељска порука, те апеловала на међународне представнике да употријебе сав свој утицај како би овај инцидент био ријешен, а систематски притисци на Србе били заустављени.

- Уништавање икона и видљива оштећења од метака на овом свештеном простору, откривена на празник Рођења Пресвете Богородице, представљају дубоко узнемирујући чин који додатно продубљује бол и неизвјесност коју осјећа наш народ на Косову и Метохији, посебно у посљедње време - наводе из Епархије.

Указују да ово црквиште у Међугори, гд‌је се сваке године одржавају молитве и обиљежава празник Духовског понед‌јељка, није само вјерски споменик, већ и мјесто очувања духовног и културног идентитета заједнице.

- Скрнављење овог мкеста шаље нескривену поруку непријатељства, додатно потврђујући оскећање да наш народ, који је вијековима живио на Косову и Метохији, није добродошао - додају из Епархије.

Истичу да овај инцидент, заједно са другим притисцима и застрашивањима екстремиста али и косовске полиције, угрожава безбједност и достојанство српског народа на Косову и Метохији.

- Двадесет пет година након рата, неприхватљиво је да се насилни акти и скрнављења и даље дешавају некажњено, што указује на неспособност локалних власти да у потпуности обезбиједе сигурност и заштиту Цркве и вјерног народа - наглашавају из Епархије.

Овакви поступци, додаје се, имају штетан утицај не само на вјернике Српске православне цркве /СПЦ/, већ и на све заједнице на Косову и Метохији, јер продубљују под‌јеле по етничкој и вјерској основи и овај простор показују као нестабилан, што подстиче све веће исељавање људи свих заједница, економску нестабилност и угрожава будућност свих грађана.

Из Епархије апелују на међународне представнике на Косову да употријебе сав свој утицај како би овај инцидент био ријешен, а слични инциденти и систематски притисак на Србе били заустављени.

- Будућност Косова и Метохије не може се градити на темељима дискриминације и застрашивања. Позивамо међународну заједницу да обезбиједи да се посебно предузму мјере за заштиту нашег народа и вјерског и културног насљеђа СПЦ.

Неопходно је да и локалне и међународне власти заједно пошаљу јасну поруку да нетолеранцији и дискриминацији нема мјеста у друштву у коме сви грађани морају да живе у међусобном поштовању и миру. Сукоби и насиље никоме добро не могу донијети - указују из Епархије.

Истичу да СПЦ остаје дубоко посвећена његовању мира и помирења.

- Међутим, мир може опстати само тамо гд‌је влада правда и гд‌је се поштује и чува светост вјерских објеката и поштују основна људска права. Позивамо власти на Косову и Метохији да престану са свим облицима притисака на наш народ који их доживљава као отворени терор и покажу да пут рјешења проблема није у освети и репресалијама - наводе из Епархије рашко-призренске.

Коментари 0
Повезане вијести
Светиње рушили у рату, а скрнаве у миру Светиње рушили у рату, а скрнаве у миру
Српским младићима са КИМ одређен кућни притвор: Претучени док су се враћали са прославе Српским младићима са КИМ одређен кућни притвор: Претучени док су се враћали са прославе
Арсенијевић и Орловић пуштени из притвора Арсенијевић и Орловић пуштени из притвора
Најчитаније
  • ПУ Источно Сарајево: Ухапшен мушкарац због основа сумње да је мучио и убио пса
    5h 11m
    3
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    7h 0m
    0
  • Погледајте како данас изгледа Црква Христа Спаситеља у Истанбулу која је претворена у џамију (ФОТО/ВИДЕО)
    1h 29m
    12
  • Како је некад изгледао час физичког (ФОТО)
    6h 4m
    0
  • Паљани прваци Балкана у џију-џицуу
    18h 3m
    0