Oskrnavljeno crkvište u Međugori na KiM

23.09.2024. 13:12
0
IZVOR: srna.rs

Eparhija raško-prizrenska saopštila je da je skrnavljenje istorijskog crkvišta u Međugori, u oblasti Ibarskog Kolašina, neskrivena neprijateljska poruka, te apelovala na međunarodne predstavnike da upotrijebe sav svoj uticaj kako bi ovaj incident bio riješen, a sistematski pritisci na Srbe bili zaustavljeni.

- Uništavanje ikona i vidljiva oštećenja od metaka na ovom sveštenom prostoru, otkrivena na praznik Rođenja Presvete Bogorodice, predstavljaju duboko uznemirujući čin koji dodatno produbljuje bol i neizvjesnost koju osjeća naš narod na Kosovu i Metohiji, posebno u posljednje vreme - navode iz Eparhije.

Ukazuju da ovo crkvište u Međugori, gd‌je se svake godine održavaju molitve i obilježava praznik Duhovskog poned‌jeljka, nije samo vjerski spomenik, već i mjesto očuvanja duhovnog i kulturnog identiteta zajednice.

- Skrnavljenje ovog mkesta šalje neskrivenu poruku neprijateljstva, dodatno potvrđujući oskećanje da naš narod, koji je vijekovima živio na Kosovu i Metohiji, nije dobrodošao - dodaju iz Eparhije.

Ističu da ovaj incident, zajedno sa drugim pritiscima i zastrašivanjima ekstremista ali i kosovske policije, ugrožava bezbjednost i dostojanstvo srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

- Dvadeset pet godina nakon rata, neprihvatljivo je da se nasilni akti i skrnavljenja i dalje dešavaju nekažnjeno, što ukazuje na nesposobnost lokalnih vlasti da u potpunosti obezbijede sigurnost i zaštitu Crkve i vjernog naroda - naglašavaju iz Eparhije.

Ovakvi postupci, dodaje se, imaju štetan uticaj ne samo na vjernike Srpske pravoslavne crkve /SPC/, već i na sve zajednice na Kosovu i Metohiji, jer produbljuju pod‌jele po etničkoj i vjerskoj osnovi i ovaj prostor pokazuju kao nestabilan, što podstiče sve veće iseljavanje ljudi svih zajednica, ekonomsku nestabilnost i ugrožava budućnost svih građana.

Iz Eparhije apeluju na međunarodne predstavnike na Kosovu da upotrijebe sav svoj uticaj kako bi ovaj incident bio riješen, a slični incidenti i sistematski pritisak na Srbe bili zaustavljeni.

- Budućnost Kosova i Metohije ne može se graditi na temeljima diskriminacije i zastrašivanja. Pozivamo međunarodnu zajednicu da obezbijedi da se posebno preduzmu mjere za zaštitu našeg naroda i vjerskog i kulturnog nasljeđa SPC.

Neophodno je da i lokalne i međunarodne vlasti zajedno pošalju jasnu poruku da netoleranciji i diskriminaciji nema mjesta u društvu u kome svi građani moraju da žive u međusobnom poštovanju i miru. Sukobi i nasilje nikome dobro ne mogu donijeti - ukazuju iz Eparhije.

Ističu da SPC ostaje duboko posvećena njegovanju mira i pomirenja.

- Međutim, mir može opstati samo tamo gd‌je vlada pravda i gd‌je se poštuje i čuva svetost vjerskih objekata i poštuju osnovna ljudska prava. Pozivamo vlasti na Kosovu i Metohiji da prestanu sa svim oblicima pritisaka na naš narod koji ih doživljava kao otvoreni teror i pokažu da put rješenja problema nije u osveti i represalijama - navode iz Eparhije raško-prizrenske.

Komentari 0
Povezane vijesti
Svetinje rušili u ratu, a skrnave u miru Svetinje rušili u ratu, a skrnave u miru
Srpskim mladićima sa KIM određen kućni pritvor: Pretučeni dok su se vraćali sa proslave Srpskim mladićima sa KIM određen kućni pritvor: Pretučeni dok su se vraćali sa proslave
Arsenijević i Orlović pušteni iz pritvora Arsenijević i Orlović pušteni iz pritvora
Najčitanije
  • PU Istočno Sarajevo: Uhapšen muškarac zbog osnova sumnje da je mučio i ubio psa
    5h 14m
    3
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    7h 3m
    0
  • Pogledajte kako danas izgleda Crkva Hrista Spasitelja u Istanbulu koja je pretvorena u džamiju (FOTO/VIDEO)
    1h 32m
    12
  • Kako je nekad izgledao čas fizičkog (FOTO)
    6h 7m
    0
  • Paljani prvaci Balkana u džiju-džicuu
    18h 6m
    0