Оснивање Средње школе унутрашњих послова изазвало низ питања

04.04.2023. 18:19
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Два мјесеца имају надлежни да припреме све за упис ученика у нову Средњу школу унутрашњих послова Републике Српске, која треба да почне с радом идуће школске године.

Одлуку о оснивању ове јавне установе усвојила је прошле седмице Влада Републике Српске, на приједлог Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Како су рекли, разлози за оснивање школе су дугорочно рјешење питања људских ресурса у Министарству унутрашњих послова, наставак традиције средњошколског полицијског образовања и омогућавање наставка полицијског школовања на високошколским институцијама.

– Претходно је Комисија за утврђивање испуњености услова за оснивање Средње школе унутрашњих послова Министарства просвјете и културе Републике Српске утврдила да су испуњени услови за оснивање школе с обзиром да постоји потреба за школовањем у занимању полицајац – техничар за полицијске послове, да су обезбијеђена средства за оснивање и рад школе, простор, опрема и наставна средства у складу с педагошким стандардима и нормативима, потребан број наставника и стручних сарадника, обезбијеђени услови за обављање практичне наставе, фискултурна сала и најмање једно игралиште на отвореном – саопштено је након сједнице одржане у четвртак.

Конкурси

Упис ученика у школску 2023/24. годину у Средњу школу унутрашњих послова биће, кажу, дефинисан конкурсом који ће расписати сама установа.

До првог уписног рока за ученике у средње школе у Српској, који се организује у јуну, остала су још два мјесеца. У истом мјесецу буде иначе отворен и конкурс за кадете Полицијске академије.

Ипак, јавности још нису познате најважније информације о самом раду школе – колико се ученика планира уписати у прву годину, колико ће бити потребно запослити просвјетних радника, те колико ће све то коштати. Али, не само широј јавности, чак ни просвјетари којих се ова тема и те како тиче, не знају ништа више од до сада објављеног. У Активу директора средњих школа регија Бањалука кратко су за Српскаинфо потврдили да им није познато више детаља о оснивању ове средње школе. И у Синдикату образовања, науке и културе Републике Српске кажу да су само начули да се отвара нова школа.

Српска инфо је контактирала и Републички педагошки завод Републике Српске, гдје су им потврдили да они нису учествовали у креирању наставног плана и програма за Средњу школу унутрашњих послова, јер та процедура иде преко МУП Републике Српске.

Упис у трећи разред

Начелник Управе за полицијску обуку МУП Републике Српске, Миле Шикман, рекао је недавно за РТРС да то министарство има комплетну структуру наставничког и сарадничког кадра који ће бити ангажован у будућој Средњој школи МУП, која ће бити смјештена у Центру за обуку у Залужанима.

– Ове године вршимо препис, односно уписујемо ученике у трећи разред. Они ће прве двије године завршити у некој од средњих школа и моћи ће да се упишу у 3. разред. У почетку ће школа бити у двогодишњем трајању, за 3. и 4. разред, а касније у четворогодишњем – појаснио је Шикман.

И министарка просвјете Жељка Стојичић рекла је прије неколико дана како је ова школа замишљена као четворогодишња. Навела је да су у сарадњи са МУП-ом урађене све потребне активности да би се приступило доношењу одлуке о оснивању школе која ће бити уведена у образовни систем Српске.

Одбили да пошаљу документ

Портал Српскаинфо затражио је прошле седмице од Министарства просвјете Републике Српске на увид Приједлог одлуке о оснивању Јавне установе Средња школа унутрашњих послова, који је Влада Републике Српске усвојила, али из ове институције одговарају да не могу доставити овај документ јер им то није пракса!?

Послали су свој одговор на ову тему, у којем понављају дио већ познатог Владиног саопштења, не наводећи детаље у вези самог наставног плана и броја будућих ученика. Подсјећају да је Средња школа унутрашњих послова Бањалука постојала од 1992. године до 1999, када је основана Полицијска академија, гдје се образује полиција за потребе МУП.

Између осталог, наводе да би се поновним враћањем Средње школе унутрашњих послова у Бањалуци наставила традиција овог облика полицијског образовања. Средњошколско полицијско образовање би, кажу, било и база за регрутовање полицијских службеника за даље школовање.

– Управо оснивањем Средње школе унутрашњих послова постојећи систем полицијског школства унутар министарства би се додатно оснажио, и то на два правца: са једне стране и у квалитативном и у квантитативном смислу би се постојећи систем полицијске обуке „појачао” и за сегмент образовања, и то двогодишњег средњошколског, док би, с друге стране, створио садржајнију базу за касније сврсисходније и компетентније обуке и стручно усавршавање тако образованих полицијских службеника – полицијских службеника који имају ширу базу основних знања и компетенција за рад на пословима и задацима полицијског службеника – рекли су из министарства.

У актуелној школској години, у први разред средњих школа у Српској могао се уписати 10.041 ученик, од чега 7.718 у заниманја четвртог степена сложености.

Академија недовољна

Министар унутрашњих послова Синиша Каран је прошлог мјесеца најавио потребу за оснивањем средње школе, истичући да том министарству недостаје 580 полицајаца.

– У наредних неколико година нама у пензију одлази велики број полицајаца, а посредством Полицијске академије истовремено нисмо могли да бројчано, а посебно квалитетом, надомјестимо тај недостатак. То је кључ зашто смо се опредијелили да уз Полицијску академију оснујемо Средњу школу МУП. На тај начин ћемо успјети да надомјестимо број недостајућих полицајаца, те, што је најважније, подићи квалитет и обученост “плавих униформи” – рекао је Каран након округлог стола “Полиција и образовање”.

За седам година, обуку на Полицијској академији успјешно је завршио 1.431 кадет.

Коментари 0
Повезане вијести
На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
Претреси и хапшења на подручју Источног Сарајева, Бањалуке и Зворника Претреси и хапшења на подручју Источног Сарајева, Бањалуке и Зворника
Полиција се огласила о дојави о бомби у Градској управи Бањалука Полиција се огласила о дојави о бомби у Градској управи Бањалука
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    8h 32m
    6
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    22h 14m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    21h 42m
    0
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    6h 34m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    20h 33m
    0