Основци одиграли хуманитарну представу за Магдалену (ФОТО)

08.05.2023. 20:02
0
ИЗВОР: katera.news

Ученичка представа „Женски времеплов“ одиграна је по други пут у Културном центру Источно Ново Сарајево, а осим едукативног, представа је опет била и хуманитарног карактера.

Хуманитарна кутија за добровољни прилог за наставак лијечења наше суграђанке Магдалене Влашки била је постављена на улазу.

Рађена по ауторском тексту ученика Основне школе „Петар Петровић Његош“, представа је окупила велики број посјетилаца и понудила шаролику лепезу знаменитих жена науке, културе и умјетности.

Директор Основе школе „Петар Петровић Његош“ Драган Јововић подсјетио је да је ово завршна представа коју трупа основаца изводи.

- Након наступа од Брчког, преко Требиња, Бијељине и Пала, вратили смо се у Источно Сарајево, одакле смо и почели. Прве три представе су за циљ имале прикупљање новчаних средстава за Милоша, а остале три за нашу Магдалену - рекао је Јововић, те додао да основци из Брчког вечерас нису наступали због техничких разлога.

Како наводи, представа је на почетку била предвиђена за ниво школе, али се, на приједлог наставнице српског језика и наставника историје, подигла на виши ниво.

- Сама представа је, на нивоу школе, почела са школском годином, али у овом фомату је почела почетком марта. Било је предвиђено да се игра поводом Дана Брчко дистрикта – 8. март, али смо пролонгирали и мало касније кренули, тако да смо преко два мјесеца заједно – рекао је он.

Додаје да велику захвалност дугује градским управама Источног Сарајева, Требиња и Бијељине, те општинама Источна Илиџа, Пале и Трново, као и свима онима који су представу подржали.

Јововић истиче да су одзивом грађана изузетно задовољни.

- Почели смо у Источном Сарајеву, гдје је сала била пуна. Након тога, у Брчком је било исто. Имали смо заказан и други термин, али је због смртног случаја отказано играње представе. Након тога отишли смо у Бијељину, гдје смо дочекани веома лијепо, а као и у Требињу, било је доста публике – рекао је он.

 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика

Фото: katera.news

Александра Гајић, ученица деветог разреда Основне школе „Петар Петровић Његош“, у представи игра пјесникињу Исидору Секулић о чијем раду је, како каже, доста научила приликом припремања за представу. Осим тога, додаје, доста новог је научила је и о другим знаменитим жена.

- Циљ представе је да се сви заједно више упознамо са знаменитим женама и да научимо како су допринијеле данашњем свијету. Такође, представа је и хуманитарниг карактера, што ми је изразито драго. Имамо прилику да Мгадалени помогнемо и на други начин, не само новцем, него и помажемо да други људи донирају, те на забаван начин науче нешто ново – рекла је она.

Јана Владичић, такође ученица деветог разреда Основне школе „Петар Петровић Његош“, публику је упознала са ликом и дјелом познате дизајнерице Коко Шанел, а наводи да је велико задовољство пренијети нешто ново публици, али и истовремено обављати хуману мисију.

Још један матурант ове школе Лана Пантић истиче посебност могућности да се једном представом публика забави, али и да помогне некоме коме је то потребно.

Она је утјеловила лик познате сликарке Надежде Петровић, а како каже, временом је и трема нестала.

- Ово је једно ново искуство и заиста ми је драго што учествујем у овој представи. Од почетка нам је забавно, али сад нам је већ прешло у навику, те је нестала и трема – рекла је она.

Коментари 0
Повезане вијести
Сценски приказ обичаја данас у Културном центру Источно Ново Сарајево Сценски приказ обичаја данас у Културном центру Источно Ново Сарајево
На хуманитарном турниру за Магдалену Влашки прикупљено око 4.500 КМ На хуманитарном турниру за Магдалену Влашки прикупљено око 4.500 КМ
Ветерани играју за Магдалену – почео хуманитарни турнир у Касиндолу (ФОТО) Ветерани играју за Магдалену – почео хуманитарни турнир у Касиндолу (ФОТО)
Најчитаније
 • Пријављен мушкарац из Хан Пијеска због клевете на „Фејсбуку“
  13h 51m
  0
 • У саобраћајној незгоди на Равној Романији тешко повријеђен возач
  15h 24m
  0
 • Милош Црњански - најпоетичнији српски писац, аутор "Сеоба"
  16h 31m
  0
 • Реакција ОБО „Илиџански борац“ на објаву Аднана Рондића
  11h 28m
  0
 • Осумњичени да су крали месо са сточног гробља па га продавали
  11h 59m
  0